Fotó: Alexandros Michailidis/Shutterstock.com (archív)
Hirdetés

A holland politikus a brüsszeli védelmi miniszterek találkozója előtt hangsúlyozta, hogy minden NATO-tagállam elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, és ez mindaddig így is marad, amíg Volodomir Zelenszkij erős pozícióból nem tárgyalhat Oroszországgal.

Mark Rutte figyelmeztette Vlagyimir Putyint, hogy a szövetségesek nem hagynak fel Ukrajna támogatásával, és üdvözölte az újabb amerikai és ausztrál katonai segítséget.

Mark Rutte kiemelte, hogy az Oroszországgal való viszony hosszú távú kialakításához lépésről lépésre történő megközelítés szükséges, és elsőként Putyin ukrajnai tevékenységét kell megakadályozni.

A főtitkár Fehéroroszország szerepéről is beszélt, mondván, Minszk Oroszországnak nyújtott támogatása árt az ország függetlenségének. Hozzátette, ez a fehérorosz nép érdekét sem szolgálja, és Fehéroroszországnak kell döntenie a jövőjéről.

A közel-keleti helyzet kapcsán Mark Rutte kijelentette, hogy a NATO az euroatlanti térségre összpontosít, és bár Izrael harcai komoly kihívást jelentenek, a szövetség ebben a konfliktusban nem vesz részt.

Korábban írtuk