A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított négy magyar óvodát adott át ünnepélyesen Grezsa István kormánybiztos csütörtökön a Beregszászi járás négy településén.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A gyermekintézmények átadása alkalmából Bótrágy község óvodájában tartott sajtótájékoztatón Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hangsúlyozta: az óvodafejlesztési programnak máris mérhető eredményei vannak Kárpátalján, ahol nemcsak a magyar óvodákba beíratott gyermekek száma nőtt meg, hanem érezhető az öröm a lakosság körében azokon a településeken, amelyeken a magyar állam óvodafejlesztéseket hajt végre, „ezzel is jelezve, hogy egy gondoskodó és erősödő Magyarország áll az őrt- és helytálló kárpátaljai magyarság mögött”. A magyar kormány nagyra értékeli, hogy a kárpátaljai magyarság Trianon óta már a hatodik országban él és áll helyt, ezért minden támogatást megad a szülőföldön történő megmaradásához – tette hozzá.
    
A kormánybiztos kiemelte, az óvodafejlesztési programmal a magyar kormány az oktatási-nevelési rendszer alappillérét erősíti meg a kárpátaljai magyarság körében. Reményét fejezte ki, hogy „a felújított óvodák falait sikerül hitből fakadó lelkülettel megtölteni, és mellé olyan pedagógiai minőséget és színvonalat rendelni, amely nem csak a magyar nemzetiségű gyermekeket vonzza be ezekbe az intézményekbe”.
    
Grezsa István azt is elmondta, hogy az óvodafejlesztési program, amelynek első szakasza hamarosan lezárul, nagy lendülettel fog folytatódni Kárpátalján, a második szakaszára vonatkozó szerződést a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) már megkötötte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel. A második szakasz különlegességeként említette, hogy a zöldmezős beruházások mellett a magyarlakta térségektől távoli hegyvidéki településeken – az onnan jelentkező igényeknek megfelelően – létesülnek magyar nyelvű óvodák, miáltal gyakorlatilag kitolódik a magyar nyelvhatár Kárpátalján. 

(MTI)