Most 72 éves az a férfi, aki a hetvenes-nyolcvanas években 12 embert gyilkolt meg, 51 nőt erőszakolt meg és több mint 120 betörést hajtott végre Kaliforniában – írja a BBC honlapja.
 

Képernyőfotó: reuters.com


Képernyőfotó: reuters.com

A Golden State Killer néven elhíresült Joseph James DeAngelo Sacramento környékén élt és egyelőre négy gyilkosság – két 1978-as és két 1980-as – gyanújával vették őrizetbe, de az ügyészek szerint a későbbiekben egyéb vádemelésekre is számíthatunk.

A rendőrség egy ideje már megfigyelte a gyanúsítottat, és egy „leselejtezett DNS-minta” alapján azonosították.

Az őrizetbe vétel bejelentésekor a sacramentói kerületi ügyész, Anne Marie Schubert azt mondta: „A válasz mindig is Sacramentóban volt”. A Ventura megyei kerületi ügyész, Greg Totten bejelentette, hogy halálos ítélet kiszabását fogják kezdeményezni.

Az FBI két esztendővel ezelőtt ötvenezer dolláros jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Joseph James DeAngelo láthatóan teljesen hétköznapi életet élt egy nyugodt külvárosi negyedben. A kétgyermekes családapa állítólag „nagyon meglepődött”, amikor elfogták. Feltételezett bűncselekményeinek részletei igen felkavarók és a túlélőkben maradandó lelki sebeket okoztak. A nyomozásban résztvevő rendőrök és ügyészek még mindig pontosan emlékeznek arra, milyen rémületet váltott ki közösségeikben a bűncselekmény-sorozat.

„Mindenki rettegett” – nyilatkozta az FBI különleges ügynöke, Marcus Knutson, aki Sacramentóban nőtt fel. – „Az emberek fegyverekkel aludtak és kutyákat vettek magukhoz. Féltek, és jó okuk is volt rá. Ez a férfi terrorizálta a közösségünket. Borzalmas dolgokat követett el”.

A BBC honlapja idézi a Sacramento Bee írását, amely szerint DeAngelo a város Citrus Heights nevű negyedében élt lányával és unokájával. 1979-ben kirúgták a sacramentói rendőrségtől, miután lopással vádolták meg. A rendőrség szerint „nagyon valószínű”, hogy a bűncselekmények egy részlét még akkor követte el, amikor rendőrként dolgozott. Ráadásul a kaliforniai Exeter városában volt rendőr 1973 és 1976 között, amikor ott is hasonló bűncselekmények történtek.
 


Képernyőfotó: bbc.com

Jane Carson-Sandler, aki 1976 októberében a sorozaterőszakoló ötödik áldozata volt, azt nyilatkozta az Island Packetnek, hogy a nyomozók szerdán, e-mailben értesítették a letartóztatásról. 
„Ma reggel tudtam meg. Hihetetlen öröm. Azóta csak sírok és zokogok” – mondta.

A bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban Michelle McNamara is nyomozott az arról írt és nemrégiben megjelent bestselleréhez, ám a kötet megjelenése előtt elhunyt, így aztán a letartóztatásról sem szerezhetett már tudomást. Szerzőtársa, Billy Jensen még kedd éjjel tette közzé egy Twitter-üzenetben, hogy másnap „egy igen komoly bejelentésre” számíthatunk. A könyv egy másik közreműködője, Paul Hayes csak annyit írt Twitterén: „Döbbenetes. Izgalmas. Nincs most más szó”.

A Golden State Killerről úgy tartják, 1976 és 1986 között követte el a borzalmas erőszak- és gyilkosságsorozatot. Az ügyészek állítása szerint a „terroruralom” Sacramentóban kezdődött, majd San Franciscóban, később pedig Közép- és Dél-Kaliforniában folytatódott. Az esetek közti összefüggést DNS-mintákkal tudják bizonyítani. Az elkövető éjszakánként tört be házakba, ott megerőszakolta a nőket, és nem egyszer meggyilkolta őket és férjeiket. Az áldozatok 12 és 41 év közöttiek voltak. Az utolsó, a Golden State Killerhez köthető eset 1986 májusában, Irvine városában történt, amikor is egy 18 éves fiatal nő volt az áldozat.

Az Orange megyei kerületi ügyész, Tony Rackauckas azt nyilatkozta, a gyanúsítottat sok néven ismerték, de „most örömmel mondhatom, hogy ‘vádlottnak’ nevezhetjük”.

demokrata.hu, bbc.com