Nem hagyták kérdezni az ECHO TV munkatársát az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján Brüsszelben. A riporter a kötelező kvóta reformjával kapcsolatban szeretett volna kérdést feltenni, megszólalása közben azonban a sajtótájékoztatót vezénylő bizottsági szóvivő azzal a kifogással állította le, hogy ebben a témában már hangzott el kérdés. Zöldhegyi Katalin, az ECHO TV tudósítója hangsúlyozta: több bizottsági sajtótájékoztatón is részt vett már Brüsszelben, tapasztalata szerint következetesen gátolják, hogy az ECHO TV kérdéseket tehessen fel a számukra kedvezőtlen vagy érzékeny témákban.

Fotó: MTI (archív)

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Zöldhegyi Katalin kiemelte: Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a migrációs válságnak vége. Érvelése szerint a bevándorlás visszaszorulóban van, az Európába érkezők száma az elmúlt három évben folyamatosan csökkent, most pedig a 2015-ös szintnek mindössze 10 százalékát teszi ki. Csökkenésnek minősítette azt is, hogy tavaly 150 000 illegális határátlépőt regisztráltak az unió külső határain. 

Emellett a Néppárt frakciója is ülést tartott, amin Manfred Weber kérésére nem vették napirendre a Fidesz kizárásáról szóló javaslatot. Weber szóvivőjén keresztül a kérést azzal indokolta, hogy személyes jelenlétében szeretné, ha a kérdést tárgyalnák, a politikus pedig szerdán Bajorországban kampányolt.

Az ECHO TV tudósítója interjút készített Kosma Zlotowski európai parlamenti képviselővel is. A képviselőt nem lepte meg a Fidesz kizárását célzó kezdeményezés, egyúttal elmondta: a néppárti magyar képviselőket szeretettel várják pártcsaládunkba, az Európai Reformisták és Konzervatívok csoportjába.