Ausztria betiltani készül a török választásokkal kapcsolatos rendezvényeket az ország területén – jelentette be pénteken Sebastian Kurz kancellár.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Sebastian Kurz a bejelentéskor felidézte, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök évek óta politikai célokra próbálja használni az Európa különböző részein élő török diaszpóra tagjait.

„Kancellárként véget akarok vetni ennek. Nem kívánatosak és a jövőben be lesznek tiltva Ausztriában a török politikusok által a török választási kampánnyal kapcsolatban tartott beszédek” – jelentette ki Kurz. 

Erdogan szerdán bejelentette, hogy a török választásokra június 24-én kerül sor. Amikor rákérdeztek, miért hozta előre az időpontot, az elnök azt felelte, mielőbb szükséges az elnöki rendszerre – amely megnövelné az elnök hatalmát és megszüntetné a miniszterelnök pozícióját – való átállás. Egy nappal később a török nacionalista párt (MHP) vezetője, Devlet Bahceli azt nyilatkozta, hogy Erdogant támogatja a választásokon, Binali Yildirim miniszterelnök pedig megerősítette, hogy hajlandó lemondani.

Ausztria volt az egyik uniós állam, amely nem volt hajlandó engedélyezni az azzal kapcsolatos rendezvényeket a 2017-es török népszavazás előtt. 2017 márciusában az akkori osztrák kancellár, Christian Kern arra szólította fel Brüsszelt, hogy a teljes uniós blokkban tiltsák be a török politikai programokat.

demokrata.hu