Hirdetés

A 34 éves férfit csupán hat hónapnyi börtönbüntetésre ítélték, miután nagypénteken Stockholm Rinkeby nevű no-go zónájában randalírozott és megpróbált bántalmazni egy rendőrt. Állítólag kődarabokat is osztogatott társainak, hogy azokkal a rendőröket és a rendőrautókat dobálhassanak meg.

A solnai kerületi bíróság úgy ítélte meg, hogy a férfi minden kétséget kizáróan részt vett a zavargásokban, ám nem volt elegendő bizonyíték arra, hogy ő szervezte vagy vezette volna az erőszakhullámot – számolt be az SVT televízió.

A férfi feltehetően tádzsikisztáni állampolgár, állítólag kitoloncolási végzés hatálya alatt állt, és a rendőrség már a zavargások előtt is körözte.

Húsvétkor Svédország több városában is zavargások törtek ki, miután Rasmus Paludan dán iszlámellenes aktivista és csoportja, a Stram Kurs (Kemény vonal) tüntetéssorozatot tartott, amelynek során több Koránt is elégettek, illetve voltak zavargások, amelyek már azelőtt megkezdődtek, hogy az aktivisták megtartották volna demonstrációjukat.

Korábban írtuk

Az erőszakos cselekmények következtében több mint száz rendőr sérült meg, nagyrészt azért, mert a rendbontók kövekkel dobálták őket. Több rendőr szenvedett csonttöréseket, sőt agykárosodást is.

„A védőfelszerelés nélkül borzalmasan megsérültem, vagy akár meg is halhattam volna” – mondta a múlt hónapban egy rendőr. Egy másik azt állította, hogy úgy érezte, a zavargók meg akarták ölni a rendfenntartókat.

Anders Thornberg országos rendőrkapitány az erőszak nagy részét a bűnbandáknak tulajdonította, mondván: „Ezek nem hétköznapi tüntetők, erős a gyanúnk, hogy azok, akik rendőrökre és mentőkre támadnak, kapcsolatban állnak a bűnbandákkal”.

Bár egyesek a zavargások után az iszlámellenes tüntetések és a bántó politikai demonstrációk betiltását követelték, a rendőrség a hónap elején biztosította Paludan és támogatóinak jogát a további tüntetések megtartására.

(forrás)