Az Apollo 11 legendás űrhajósa, Edwin „Buzz” Aldrin felháborodásának adott hangot, amiért az Első ember (First Man) című, hamarosan bemutatandó, a holdraszállásról szóló film rendezője úgy döntött, nem mutatja be az amerikai zászló kitűzését.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A most 88 éves Aldrin – aki másodikként léphetett a Holdra társa, Neil Armstrong után – a Twitteren megosztotta a zászló kitűzését bemutató, történelmi fotókat, és a „büszke vagyok arra, hogy amerikai lehetek” hashtaggel látta el a posztot.

A film elsődleges figurája a 2012-ben, 82 éves korában elhunyt Armstrong. A főszereplő Ryan Gosling, és várhatóan jövő hónapban mutatják majd be az alkotást a mozikban.

Az amerikai zászló kitűzésének semmibevételét övező botrány ellenére a kanadai származású Gosling megvédte a rendezői döntést, amikor a Velencei Filmfesztiválon azt mondta, ez nem véletlenül történt, sokkal inkább azért, mert a holdraszállás „átívelt országokon és országhatárokon” is. Hozzátette, Armstrong mindig is szerényen nyilatkozott a saját szerepéről, és igyekezett ráirányítani a figyelmet arra a négyszázezer emberre, akiknek része volt a küldetés sikerében.

Az amerikai zászló kitűzésének teljes figyelmen kívül hagyását sokan kritizálják, köztük Marco Rubio szenátor is, aki szerint az „teljes őrültség” és a történelmi tények semmibe vétele.

„Az amerikai polgárok fizették a küldetést, amelyet amerikaiak által épített űrhajóval, amerikai technológiával tettek lehetővé, és amelyen amerikai űrhajósok utaztak. Ez nem ENSZ-küldetés volt” – írta a Twitteren Rubio. 

A rendező, Damien Chazelle szerint persze az amerikai zászló kihagyásának semmi köze a politikához: „Ezzel a mozival az volt a célom, hogy a nézőket megismertessem az amerikai holdraszállás eddig nem látott, nem ismert aspektusaival, különösképpen Armstrong személyes történetével és azzal, vajon mire gondolhatott, mit érezhetett azalatt a híres néhány óra alatt” – írta egy nyilatkozatban a rendező.