Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Eva Cosse, a HRW görögországi irodájának a munkatársa szerint a tervezet „leplezetlen kísérlet” a menedékkérők jogainak megnyirbálására, valamint megkönnyítené a kitoloncolásokat is.

A szervezet közleménye szerint a tervezet megnehezítené a menedékkérők munkavállalását is, és kiszolgáltatottabbá tenné a különösen veszélyeztetett menedékkérőket, köztük a kísérő nélkül érkező gyerekeket.

A HRW felszólította az Európai Bizottságot, gyakoroljon nyomást a görög kormányra annak érdekében, hogy a törvénymódosítás tartalmazza a menedékkérők védelmére vonatkozó uniós irányelveket.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök júliusban hatalomra került konzervatív kormánya szerint a tervezet célja a menekültügyi kérelmek elbírálásának, valamint az elutasított kérelmezők kitoloncolásának egyszerűsítése.

Korábban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Athén a menedékkérőkre vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatát kérte.

Szeptemberben több mint 12 ezren érkeztek Görögországba, ez a szám a legmagasabb azóta, hogy három és fél éve az Európai Unió megállapodást kötött Törökországgal a Görögországba illegálisan érkezők visszatoloncolásáról.