A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német napilap, valamint a La Stampa című olasz lap  Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump amerikai elnök viszonyáról közölt cikket keddi számában. 

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A láncaitól megszabadult Orbán című írásában Stephan Löwenstein, a FAZ szerzője a paksi bővítéssel kapcsolatban kiemelte, hogy a tervet bírálja az ellenzék, Brüsszel, és a német kormány is fenntartásokat jelzett a hatósági felügyelettel kapcsolatban, de „más lapra tartozik, hogy ez különösebben érdekli-e Orbánt, ráadásul számolhat azzal, hogy jelentősen enyhülhet a nyomás egy még hatalmasabb helyről”, azaz Washington irányából.
    
Orbán a legnagyobb mértékben egyetért az új amerikai elnökkel, és kifejezetten üdvözölte, hogy Donald Trump bejelentette a szakítást a multilateralizmussal – tette hozzá a német lap újságírója. A civil szervezetekkel kapcsolatban kiemelte, hogy Soros György amerikai pénzmágnás Donald Trump számára is „ellenségkép”. 
    
Az előző amerikai elnök, Barack Obama 2014-ben egy beszédében azt mondta, hogy Magyarország egyike azon államoknak, ahol nyíltan megfélemlítik a civil szervezeteket, de Donald Trump hatalomra lépése révén „egyelőre nem várható, hogy Magyarországot kritikusan említenék az ilyen ügyek miatt egy amerikai elnöki beszédben” – írta Löwenstein.
    
Hozzátette: a kormányfő decemberben kifejtette, hogy Magyarország korábban megbélyegzett és a partvonalra szorított ország volt, most viszont egy „győztes csapat tagja”, politikája pedig „a győztesek politikája”, ami azt jelzi, hogy „Orbán úgy látja, egy csapatban van Putyinnal és Trumppal”.
    
A La Stampa című olasz napilap a Washington és Moszkva közötti magyar kormánypolitikát elemezte keddi számában. 
    
A torinói újság Orbán Viktor hétfői nyilatkozatára reagált, melyben a magyar miniszterelnök kijelentette, hogy az amerikai politikai váltás következtében Magyarország is előnyösebb helyzetbe kerülhet, hiszen az új amerikai elnök kimondta, hogy mindenkinek joga van elsődlegesnek tekinteni a saját nemzeti érdekét. 
    
A La Stampa úgy vélte, hogy a magyar kormányfő erőssége – 2010-es újbóli megválasztása óta – a következetesség: Orbán Viktor „elmozdíthatatlan. És tud várni (…) Trump korai támogatójaként elérkezett az a pillanat, amelyre évek óta várt. A magyar kormányfő ultranacionalizmusa végre Nyugaton is támaszra talált”. 
    
Az olasz lap szerint a Donald Trumppal való politikai összhang Budapest pozícióit erősíti, miként Vlagyimir Putyin orosz elnök február elején esedékes budapesti látogatása is. Az Orbán, Putyin és Trump közötti közeledésben egyes európai megfigyelők egy új geopolitikai tengelyt látnak Amerikától Oroszországig, amelynek „tartópillére” a Törökország és Kína felé is nyitó Magyarország lehet – írta a La Stampa.

(MTI)