Baerbock szerint így részben megelőzhető lenne, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet tavaly októberi izraeli terrortámadása óta – az izraeli megtorló hadműveletek miatt – Rafahba menekült mintegy 1,3 millió palesztin civil helyzete tovább romoljon.

Hirdetés

A miniszter szerdán Izraelbe utazott. Előző nap Rijád al-Maliki palesztin külügyminisztert fogadta Berlinben, és találkozójuk után kijelentette, hogy a Gázai övezetben „több humanitárius segélyre és tűzszünetre van szükség”. Felszólította egyúttal Izraelt, hogy tegyen eleget nemzetközi humanitárius jogi kötelezettségeinek, és a rafahi katonai műveletek előtt nyisson biztonságos folyósokat a civil lakosság védelme érdekében.

A német külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Baerbock izraeli tárgyalásain a humanitárius tűzszünethez vezető politikai útról is szó lesz, amely „lehetőséget teremtene további túszok szabadon bocsátására és a fenntartható tűzszünetről szóló tárgyalások megkezdésére” – mondta.

Baerbock ötödik alkalommal tesz látogatást Izraelben a Hamász októberi támadása óta. A tervek szerint találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, Jichák Hercog államfővel és az ellenzék részéről Jaír Lapiddal is.

Korábban írtuk