Németh Zsolt, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországból álló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) egyhetes nyári ülésszakának első munkanapján, a tanács konzervatív frakciójának nevében elmondott beszédében hangsúlyozta: minden elemző szerint szabad és tisztességes választási folyamat zajlott Észak-Macedóniában, a jobboldali erők győzelméhez semmilyen jogi aggály nem férhet.

Hirdetés

„Most az Európai Unió feladata az, hogy a csatlakozási tárgyalásokkal mielőbb megkezdje az érdemi bővítési folyamatot Észak-Macedóniával” – fogalmazott. A politikus reményét fejezte ki, hogy a bővítéssel kapcsolatos bilaterális problémák, különösen Bulgária vonatkozásában, hamarosan megoldódhatnak.

A hónap elején tartott európai parlamenti választással kapcsolatban Németh Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte az Európai Unió és az Európa Tanács közötti együttműködést az európai jövő szempontjából. II. János Pál szavait idézve a politikus hangsúlyozta: úgy, ahogy Európa két tüdeje együttműködésre van ítélve, az EU-nak és az Európa Tanácsnak is szorosan együtt kell működnie annak érdekében, hogy az alapvető emberi jogok, a nemzeti kisebbségek jogai, a demokrácia és a jogállamiság biztosítva legyen.

Németh Zsolt elmondta, hogy a parlamenti közgyűlés kedden választja meg az Európa Tanács új főtitkárát, miután Marija Pejcinovic Buric ötéves megbízatása lejárt. A főtitkári posztra hárman jelöltették magukat: Didier Reynders belga, Indrek Saar észt, valamint Alain Berset svájci politikus. A fideszes országgyűlési képviselő örvendetesnek nevezte, hogy mindhárom „komoly politikai múlttal” rendelkező jelölt felkereste más európai fővárosok mellett Budapestet is. A lezajlott megbeszélésekkel kapcsolatban az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta: az Európa Tanácsnak az elkövetkező időszakban olyan főtitkára lesz, aki meg tud felelni a jelenlegi nehéz időszak támasztotta elvárásoknak, köztük a háborúk, és más konfliktusok, valamint az európai politikai térkép átalakulása jelentette kihívásoknak.

Korábban írtuk