A menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be – jelentette be vasárnap esti, rendkívüli nyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben.

Az intézkedés „súlypontja” a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek „áradatának korlátozása”, és a beutazás rendezett keretek közé szorítása.

Erre „biztonsági okokból is sürgősen szükség van” – mondta a német belügyminiszter, kiemelve, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak.

Thomas de Maiziere kijelentette, hogy Németország „egyáltalán nem illetékes” az EU-ba érkező, „menedéket kereső emberek legnagyobb részének” ügyében.

Hangsúlyozta, hogy a menekültügyet szabályozó dublini előírások továbbra is érvényesek, és ezeket minden tagországnak be kell tartania, a menedéket kereső embereknek meg tudomásul kell venniük, hogy nem választhatják ki, melyik uniós tagországban kérnek menedékjogot.

MTI