Németországban őrizetbe vettek öt embert kedden a múlt heti párizsi merényletekkel összefüggésben.Az aacheni rendőrség közleménye szerint egy különleges bevetési egység segítségével délelőtt őrizetbe vettek két nőt és egy férfit Alsdorfban.
Az akciót azért hajtották végre, mert gyanús személyekről érkezett bejelentés az Aaachen melletti településről.
Alsdorf térségében további „intézkedéseket” kezdtek, ezekről azonban „taktikai okokból” nem közölnek részleteket – áll a közleményben.
Ugyanakkor azt hozzátették, hogy Alsdorfban két további személyt is őrizetbe vettek.
Az Aachener Zeitung című lap szerint a két nőt és a férfit az országos munkaügyi ügynökség (BA) alsdorfi munkaközvetítő irodája (Jobcenter) előtt fogták el. Éppen elindultak a Jobcentertől, amikor autójukat több rendőrautó feltartóztatta, és a kommandósok őrizetbe vették őket – írta az Aachener Zeitung az online kiadásában.
A lap szerint több környező településen is rendőri készültség tapasztalható.
A rendőrség egy szóvivője az n-tv hírtelevíziónak azt mondta, hogy az őrizetbe vettek külföldi állampolgárok.
A Spiegel Online hírportál szerint a rendőrség azért csapott le rájuk, mert egy bolti eladó bejelentést tett, hogy felismerte a csoportban a párizsi vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslamot. A szökésben lévő férfi minden bizonnyal nincs a háromfős csoportban, de a rendőrök a lehető legnagyobb körültekintéssel ellenőrzik őket, mert nem akarják, hogy Abdesalam másodszor is kicsússzon a hatóságok keze közül – írta a Spiegel Online.
Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Alsdorf a német-holland-belga hármas határ közvetlen közelében helyezkedik el.
Belgiumban a párizsi merényletekkel összefüggésben széles körű vizsgálatok indultak, mert a szálak – ahogy az év elején a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége ellen elkövetett akció után – ismét az országba vezettek.
Németországban a radikális iszlamizmus legerősebb irányzata a szalafizmus, amelynek hívei főleg Észak-Rajna-Vesztfáliában koncentrálódnak és szoros kapcsolatot tartanak fenn az irányzat belgiumi híveivel.

MTI