Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Boris Pistorius német, Lloyd Ausitn amerikai és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (b-j) az Ukrajnának az Oroszországgal szembeni harchoz nyújtott további katonai támogatás tárgyalásán az amerikai légierõ Ramstein támaszpontján, a délnyugat-németországi Kaiserslautern közelében 2023. január 20-án.
Hirdetés

Az Origo témában megjelentetett cikke szerint a német kormány tagja továbbra is a sorkatonaság visszavezetését javasolja.

„Fel kell készülnünk a háborúra 2029-ig. Három terület kerül a központba: a legénységi állomány, az eszközök és a pénzügyek” – mondta Pistorius.

Kifejtette: szerinte a sorkatonaság visszaállítására és a Bundeswehr jelentős modernizációjára van szükség.

A német politikus kijelentette ugyanakkor: Németország nem szeretne háborút Oroszországgal, és nem fognak katonákat küldeni Ukrajnába.

Korábban írtuk

Pistorius több mint húszezer új katonát akar toborozni, hogy pótolja a Bundeswehr létszámhiányát, és hadra foghatóbbá tegye azt. Szerinte ezt viszont csak úgy lehet elérni, ha kötelező katonai szolgálatot vezetnek be az önkéntes helyett. A német védelmi miniszter szerint a háborús felkészülésnek magába kell foglalnia a pénzügyi háttér, a személyzet, valamint a katonák felszerelésének biztosítását.

Eközben Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azon dolgozik, hogy kötelező európai sorkatonaságot vezessen be, őrült tervét ráadásul egyre több ország támogatja.

Dániában már azt tervezik, hogy a 2026-tól a nőkre is kiterjesztik a kötelező katonai szolgálat intézményét, míg Finnországban a napokban határozták meg a kötelező katonai szolgálat időtartamát: 165, 255 vagy 347 napos periódusok vannak.

(forrás)