Laurent Wauquiez, a francia jobbközép Republikánus Párt (Les Républicains; LR) elnöke népszavazást tartana a migrációs törvények szigorításáról – írja a Sputnik News.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A francia képviselőház már hétfő óta vitázik egy, a bevándorlással kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja a menekültkérelmek elbírálásának felgyorsítása lenne, hogy az elutasított menedékkérőket mielőbb vissza lehessen juttatni szülőhazájukba.

A törvénytervezet komoly vitát okoz a két nagy politikai erő, a Macron-féle A Köztársaság Lendületben (La République En Marche; REM) és a jobboldali Nemzeti Front képviselői közt. Az előbbiek szerint a reformokkal megsértenék az alapvető emberi jogokat és „megbélyegeznék” a bevándorlókat, mag az utóbbiak még a tervezettnél is komolyabb szigorításokat követelnek. 

„Népszavazást kell szerveznünk… egy egyszerű kérdésben: akarja-e, hogy Franciaországban olyan törvények szülessenek, amelyekkel a minimálisra lehet szorítani a bevándorlást? Elég fontos kérdés ez ahhoz, hogy a franciák beleszólhassanak” – nyilatkozta a jobbközép Republikánus Párt elnöke, Laurent Wauquiez.

Hozzátette, felülvizsgálná a területi elv („ius soli”) alapján szerzett állampolgárság kérdését is, és azt állította, pártjának célja a bevándorlás visszaszorítása. Megjegyezte, hogy a kormány által benyújtott törvénytervezet erre nem ad lehetőséget. ”2017-ben, Emmanuel Macron első évében Franciaországban 260 ezer letelepedési engedélyt adtak ki. Ez 43 éves rekord. Ha semmi nem változik ötéves elnöksége alatt, egymillió új migráns lesz az országban„.

demokrata.hu