Bill DeBlasio, New York városának demokrata párti polgármestere napokkal azután, hogy újabb rendőrt, egy 48 éves, háromgyerekes családanyát végeztek ki a Bronxban, és ahelyett, hogy az 524 új rendőrtiszt avatásán vett volna részt, inkább Hamburgba ment, hogy Trump- és rendőrség-ellenes antifa csoportoknak tartson beszédet.

Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger


Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger

Eric Bolling író, politikai elemző a Fox News jobboldali hírcsatorna Wake Up America című műsorában kemény szavakkal illette az évek óta rendőrség-ellenességéről híres polgármestert: “[DeBlasio] egy tisztességtelen gazember. De nem először vette semmibe a rendvédelmiseket. Emlékeznek még 2014-re, amikor Weinjan Liu-t és Rafael Ramos-t végezték ki rendőrautójukban, csupán napokkal azután, hogy DeBlasio nyíltan viselkedett tiszteletlenük a rendőrökkel szemben? Emlékeznek – amikor DeBlasio kijelentette, hogy félvér fiát arra ösztönözte, legyen óvatos a New York-i rendőrökkel. Most pedig idézzék fel a New York-i Rendőrség válaszát, azt az érzést, amelyben sokmillió más amerikai osztozott velük: a polgármester beszéde közben [a két rendőr temetésén] hátat fordítottak neki. New York összeomlóban van, a bűncselekmények szaporodnak, hajléktalanok vizelik össze az utcákat, ám DeBlasio azt gondolta, jó ötlet, ha a szélsőbaloldali zsiványok élére áll. Ne hízelegj magadnak, Bill! Nem a szociális igazságosság bajnoka vagy, nem progresszív emberbarát vagy, hanem egy aljas, öntelt bohóc vagy, aki azért utaztál Németországba, hogy kielégítsd a kamerák és mikrofonok iránti éhségedet. Reménykedem, hogy liberális haverjaid is észreveszik a lelked helyén tátongó lyukat, és a Föld Leggagyibb Emberi Lénye díjon kívül semmi másra nem jelölnek majd. Azt ugyanis egy New York-i mérfölddel megnyernéd… Tégy mindannyiunknak egy szívességet, és hallgass a New York Postra, amely amerikaiak millióinak gondolatait fogalmazta meg [címlapján], és ne gyere vissza. Soha ne gyere vissza”.

John Rafferty, a New York-i Rendőrség nyugállományú hadnagya szintén a Fox News csatorna Fox & Friends című műsorában fejtette ki véleményét a polgármester hamburgi látogatásáról és rendőrellenességéről: “Ami a bűnmegelőzést illeti, [DeBlasionak] két remek elődje volt [Rudy Giuliani és Michael Bloomberg]. Két ember, akik nem hagyták, hogy a bűnözők irányítsák az utcákat, hogy az emberek lezárják az utakat – hiszen különbség van a tüntetők és az anarchisták közt. És most ez történik: amikor megengeded, hogy egyszerűen lezárják az utcákat és mindent összeromboljanak, miközben a polgármester azt mondja, megérti az embereket és azt, hogy nem bíznak a rendőrségben… akkor kinek az oldalán állsz? A bűnözőket bátorítod, nem a rendőrséget”.

Ezen a ponton az interjúban bejátszották DeBlasio egy július 7-én adott nyilatkozatát, amely szerint a polgármester hiszi, hogy “rá hárult az a feladat”, hogy megmutassa, Trump elnök “nem félemlítheti meg” őket és nem fognak elfordulni az általuk képviselt “értékektől”, majd elismételte abbéli meggyőződését, hogy az elnökkel nem lehet kompromisszumra jutni, hiszen ő “csakis az erő szavára hallgat, úgyhogy demonstráljuk az erőnket”.

Rafferty szerint a polgármester számára egyáltalán nem jelent prioritást New York városa: “Ha megnézed Manhattant, minden második sarkon egy hajléktalan van, mindenhol kéregetnek. A várost [Rudy Giuliani] a törött ablakok elmélete mentén építette újjá [eszerint, ha nem javítunk meg egyetlen betört ablakot, akkor hamarosan a többit is betörik, majd lépésről-lépésre tönkreteszik az egész utcát], minden apró ügyet komolyan vettünk még azelőtt, hogy azok nagyobb problémákká fajultak volna. Két évtizeddel ezelőtt több mint kétezer gyilkosság történt. Ez markánsan lecsökkent, mert minden apró gondra odafigyeltünk és nem hagytuk, hogy elharapódzon. Most pedig visszafelé haladunk”.

demokrata.hu