A norvég kormány három minisztere pénteken olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében az iskolákban, óvodákban és más oktatási intézményekben betoltanák az „arcot eltakaró ruhaneműk” viselését – írja a TheLocal.no portál.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A progresszív párt gazdasági minisztere, a konzervatív párt oktatási és integrációs minisztere, illetve a liberális párt oktatási minisztere által benyújtott tervezet nem vonatkozna az óvodába járó kisgyermekekre.

„Bár manapság kevesen hordanak csak burkát vagy nikábot, mégis előfordul. Egy országos tiltás mindenki számára egyértelművé tenné a kérdést” – nyilatkozta Jan Tore Sanner oktatási és intergációs miniszter. – „Norvégia nyitott társadalom, ahol azt szoktuk meg, hogy egymás arcába nézhetünk. Ennek pedig különös jelentősége van az oktatási helyzetekben, óvodákban és iskolákban. (…) A gyermekeknek nyílt és biztonságos kommunikációra van szükségük. Rájuk nem vonatkozna a tiltás. A tapasztalat azt mutatja ugyanis, hogy ők nem viselnek burkát vagy nikábot”.

A szabályozás azonban vonatkozna az iskolaidőn kívüli „oktatási helyzetekben” is, például az iskolai órákon kívüli suliklubokra és -órákra is.

Arra lehet számítani, hogy a tervezetet támogatja majd a norvég parlament többsége, hiszen még az ellenzékben lévő képviselők is egyetértően nyilatkoztak arról korábban. A tervezetnek – amelyet először az elmúlt év júniusában vázoltak – köszönhetően Norvégia lehet az első skandináv állam, amely betiltja az iszlám öltözék viseletét, bár egy hasonló törvényjavaslatot jelenleg a dán parlament is vizsgál.

(demokrata.hu)