A Mandiner az elemzés részleteit ismertetve azt írja, Európa-szerte még mindig a baby boomer (59–77 évesek) a leginkább bevándorlásellenes véleményeket valló generáció, de egyes tagállamokban az ezredfordulósok, azaz az 1980 és 1997 között születettek, illetve a Z generáció (1997 után születettek) is ugyanilyen negatívan, vagy még negatívabban viszonyulnak az Európán kívülről érkező bevándorláshoz.

Hirdetés

A The Guardian elemzése az Eurobarometer által közzétett generációs közvélemény-kutatási adatokon alapul, amely az uniós intézmények megbízásából 1974 óta rendszeresen végzett, országokat átfogó közvélemény-kutatások gyűjteménye.

Korábban írtuk

Új generációs különbségek alakultak ki a bevándorlással kapcsolatos attitűdökben

Az Eurobrométer eredményei azt mutatják, hogy a legutóbbi uniós választások óta eltelt idő alatt a fiatalabb válaszadók körében megszilárdult a bevándorlással kapcsolatos attitűd.

2019-ben a 15 és 24 év közötti európaiak egyharmada (32 százalék) nyilatkozott úgy, hogy negatívan viszonyul a bevándorláshoz, de 2023 végére ez az arány 35 százalékra emelkedett. A 25 és 34 év közöttiek körében pedig ugyanez az attitűd 38-ról 42 százalékra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy egyes országokban, különösen Kelet-Európában, új generációs különbségek alakultak ki a bevándorlással kapcsolatos attitűdökben.

Fotó: Mandiner

Szlovéniában az ezredfordulósok most a leginkább elutasítók az összes generáció közül, beleértve a baby boomereket is.

Franciaországban az ezredfordulósok szintén különösen bevándorlásellenesek: e generáció ötven százaléka mondta azt a közvélemény-kutatóknak, hogy negatívan vélekedik, ami magasabb arány, mint az X és a Z generációé.

Magyarországon mindkét generáció többsége negatívan vélekedik a bevándorlásról, de a Z generáció elutasítóbb, mint az ezredfordulósok. Az Eurobarométer adatai szerint a Z generáció Finnországban, Cipruson és Máltán is kifejezetten negatívabban viszonyul a bevándorláshoz, mint az ezredfordulósok.

Németországban, Olaszországban és Spanyolországban a bevándorlással kapcsolatban negatívan nyilatkozó válaszadók aránya a generációk között folyamatosan csökken.

A választások előtt a jobboldal egyik kiemelt kampánytémája az EU vitatott menekültügyi és migrációs paktuma volt, amelyet az Európai Parlament nemrég hagyott jóvá, miután az egyezménnyel kapcsolatban évekig tartó kudarcok és patthelyzetek sora állt elő – hangsúlyozta a The Guardian.

A Mandiner cikkét ITT olvashatják.