Fotó: MTI/AP/David J. Phillip
Ledõlt falú épület Houstonban 2024. május 16-án, miután hatalmas vihar söpört végig Texas állam délkeleti részén.
Hirdetés

Texas sűrűn lakott délkeleti részének hatóságai további három halálos áldozatról számoltak be helyi idő szerint péntek este, köztük egy 85 éves asszonyról, akinek a háza villámcsapás nyomán gyulladt ki.

Előzőleg Houston polgármestere már négy halálos áldozatról beszámolt.

A nagyvárosba csütörtök késő este érkezett a vihar, hurrikán erejű, óránkénti 160 kilométeres sebességet meghaladó széllel, aminek nyomán Houston belvárosában számos toronyház ablaka kitört és épületek homlokzata károsodott. Összesen csaknem egy millió fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás, a teljes helyreállítás napokig tarthat még, mert nem csak villanyvezetékek szakadtak le, de magasfeszültségű elektromos elosztó tornyok is ledőltek.

A városi tisztségviselők a helyreállítási munkával párhuzamosan egy közelgő hőhullámra készülnek, és az áramellátás nélkül maradt lakosok számára „hűsölő központokat” nyitottak meg, azaz légkondicionált helyiségeket nyitottak. A hőség miatt több száz mobil klímaberendezést juttattak el idősek, és mozgáskorlátozottak számára is.

Korábban írtuk

A következő napokban a hőmérséklet napi csúcsértéke tartósan meghaladhatja a 35 fokot, miközben a nagy páratartalom miatt a hőérzet megközelítheti a 40 fokot Houston körzetében, és Texas teljes déli területein.