Németországban tovább növelte előnyét az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség a szociáldemokrata párttal (SPD) szemben – mutatta ki szerdán ismertetett felmérésében a Forsa közvélemény-kutató intézet, amelynek vezetője szerint csoda kellene ahhoz, hogy a Martin Schulz vezette SPD ledogozza a hátrányt.

Fotó: ShutterStock.com

A szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt 67 nappal közölt adatok szerint a CDU/CSU országos választói támogatottsága 40 százalékos, ami 1 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest, és alig marad el a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért 41,5 százaléktól.

A Merkel vezette pártszövetség előnye így már 18 százalékpont az SPD-vel szemben, amely változatlanul 22 százalékon áll, elmaradva a 2013-ban elért 25,7 százaléktól.

A jelenlegi erőviszonyok alapján előfordulhat, hogy a 2009-2013 közötti ciklus után ismét jobbközép-liberális koalíció vezetheti az országot; a liberális FDP – amely 2013-ban kiesett a Bundestagból – megőrizte 8 százalékos támogatottságát, így a CDU/CSU többséget szerezhet a parlamentben a természetes szövetségeseként számon tartott párttal.

A jelenlegi ellenzéki pártoknál nincs változás az egy héttel korábbihoz képest, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 9 százalékon áll, a Zöldek a szavazatok 8 százalékát gyűjthetik össze.

A legnagyobb parlamenten kívüli párt, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 1 százalékponttal 7 százalékra csökkent.

A bizonytalanok és a választástól távolmaradók aránya 1 százalékponttal 23 százalékra emelkedett az RTL kereskedelmi televízió és a Stern hírmagazin megbízásából készített felmérés szerint.

Amennyiben a németek közvetlenül választhatnának kancellárt, 52 százalék Angela Merkelre szavazna, ami 1 százalékpontos növekedés heti szinten. Martin Schulz változatlanul 22 százalékon áll, hátránya 30 százalékpont.

A megkérdezettek 26 százaléka egyik kancellárjelöltre sem szavazna a Stern-RTL-Wahltrend című kutatás új adatai szerint.

Az SPD kampányának vezetői ugyan váltig azt hangoztatják, hogy egy jó hajrával legyőzhető a CDU/CSU, mert a választók harmada csak az utolsó napokban dönti el, hogy egyáltalán elmegy-e szavazni. Azonban a Forsa vezetője, Manfred Güllner szerint ez csak az egyik a sok „mese” közül, amellyel a pártok áltatják magukat, és a szociáldemokratáknak nemigen van esélyük, mert már valamennyi potenciális támogatójukat mozgósították.

A hátrány behozásához „csodára lenne szükség, csodák pedig ritkán történnek” – idézte Manfred Güllnert hírportálján a Die Welt című lap.

A Forsa július 10-től 14-ig vette fel az új Stern-RTL-Wahltrend kutatás adatait, 2502 ember megkérdezésével. Az eredmények a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.

MTI