Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu (illusztráció)
Hirdetés

A Frontex márciusi illegális bevándorlási adatokat rögzítő jelentése szerint a Görögországot érintő migrációs útvonalon az év első három hónapjában mintegy 10 300 határsértőről számoltak be, 5 százalékkal többről az előző év azonos időszakának adataihoz képest. Márciusban az előző hónap adataihoz hasonló mértékű, 2300 volt a görög szigeteken, illetve a görög-török szárazföldi határon észlelt határsértések száma.

A Földközi-tenger középső medencéjében, a főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon 3600-at is meghaladva megnégyszereződött az illegális határátlépések száma az év első három hónapjában a 2019-es adatokhoz viszonyítva. Ezen az útvonalon márciusban mintegy 200-an próbáltak meg Európába jutni, amíg számuk az előző hónapban a jelentés szerint 450 volt.

A Földközi-tenger nyugati felében, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon kevesebb alakalommal kellett intézkedniük a határ és partvédelmi hatóságoknak. Március folyamán ezen a tengeri útvonalon Európába átjutott bevándorlók száma februárhoz képest majdnem kétharmadával, 450-re esett vissza. Az első negyedévben számuk valamivel meghaladta a 2800-at, vagyis az előző év azonos időszakában feljegyzett adatok felét.

A Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonalon márciusban több mint 1100 illegális határátlépést jegyeztek fel, az adat nagyjából megegyezik a februárban jelentett számokkal, de valamivel elmarad a januári több mint kétezertől. Az év első három hónapját tekintve azonban az illegális határátlépések száma megduplázódott a tavalyi év azonos időszakhoz képest – közölte a Frontex.