A köztársasági elnök a Luxor mellett található, több mint háromezer éve élt előkelőségek temetkezési helyén tett látogatást.

Hirdetés

Bács Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyiptológiai tanszékének egyetemi docense a helyszínen a közmédiának elmondta: jelenleg három koncesszióban dolgoznak magyar régészek a területen.

Az egyik csapat egy 80-szor 40 méteres területet tár fel, amelyen egy időszámításunk szerint VI. századi remeteszerzetesi kolostor is található. A terület több egyedülálló síremléket rejt a thébai temetőben – mondta el Bács Tamás. Hozzátette: a szakemberek sokrétű kutatást folytatnak ott, beleértve a művészettörténeti, nyelvészeti, régészeti és építészeti területet.

Korábban írtuk

A másik kutatócsoport a temető egyik legkorábbi, II. Ramszesz-kori időszakával foglalkozhat, a harmadik pedig egy bonyolult temetkezési rendszert tár fel – mondta el Bács Tamás.

Kiemelte: a magyar egyiptológia immár 40 éve az egyetemes egyiptológia meghatározó része lett. A területen mexikói, német, argentin, amerikai régészek is dolgoznak és a magyar expedíció is komoly szerepet játszik. Az ásatáson mintegy 30 magyar szakember dolgozik.

Az ásatáson oktatók, hallgatók, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum három restaurátor szakembere is részt vesz – tudta meg az MTI a helyszínen Hammerstein Judittól, a múzeum megbízott főigazgatójától. A köztársasági elnök pénteken az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) szólal fel Dubajban.