Korábban Emmanuel Macron francia elnök arról nyilatkozott, hogy az EU megállapodott egy “kilencedik koalíció létrehozásáról a mélycsapásokhoz” – azaz Ukrajna ellátásáról közepes és nagy hatótávolságú rakétákkal.

Hirdetés

Azt is mondta, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszország “ne nyerje meg ezt a háborút”. Elmondta, hogy a nyugati vezetők megvitatták a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét, de még nem született konszenzus. Nem sokkal Macron kijelentései után Olaf Scholz német kancellár és Boris Pistorius védelmi miniszter azt mondta, hogy Németország nem fog csapatokat küldeni Ukrajnába, Scholz pedig hangsúlyozta, hogy a NATO-országok egésze nem fog ilyet tenni. A kancellár emellett megismételte, hogy nem tervezik nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták Ukrajnába szállítását sem.

A Scholz és Macron közti nézeteltérés pedig az Ukrajnának nyújtott katonai segítség körüli viták nyomán már-már nyílt ellenségeskedéssé fajult

-jegyzi meg a lap.

A Politico német tisztségviselőkre hivatkozva azt írja, hogy Macron kész “keményen beszélni” Ukrajnáról, de Berlinhez képest nem támogatta még elegendő mértékben a hadban álló országot. A lap a Kieli Világgazdasági Intézet adataira hivatkozva megjegyzi, hogy Németország több mint 17 milliárd eurós támogatást nyújtott vagy ígért Ukrajnának, míg Franciaország csak 640 millió eurót ígért.

Korábban írtuk

“A francia tisztviselők ezzel szemben azt állítják, hogy ők biztosítják az igazán fontos fegyvereket, és ezt kevésbé tétován teszik, mint a németek”

– teszi hozzá a Politico.

A lap összehasonlítja a két ország Ukrajnának nyújtott segítséggel kapcsolatos megközelítését is, megjegyezve, hogy Németország nagyobb vonakodással küld bizonyos típusú fegyvereket, például Taurus rakétákat. A Politico azt is megjegyzi, hogy a hétfői párizsi csúcstalálkozó után Macron a jelek szerint Scholzra “szállt rá” Németország “történelmi határozatlansága” miatt az Ukrajnának történő fegyverküldéssel kapcsolatban.

Korábban Olaf Scholz német kancellár külön videoüzenetet tett közzé, amelyben megismételte, hogy a NATO nem lesz részese az ukrajnai konfliktusnak, és német csapatokat sem küldenek Ukrajnába.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden közölte, hogy a Kreml felhívta a figyelmet a francia elnök szavaira, miszerint Európában már megvitatták a katonák Ukrajnába küldésének témáját, és hogy Moszkva ismeri Oroszország ukrajnai stratégiai vereségével kapcsolatos francia álláspontot. A nyugati országok esetleges Ukrajnába vezénylése növeli a NATO és Oroszország közötti közvetlen összecsapás kockázatát – mondta korábban a RIA Novosztyinak Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon részt vevő orosz delegáció vezetője.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely Ukrajnának szánt fegyvereket tartalmaz, legitim célpontot jelent Oroszország számára. Szerinte az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban nemcsak a fegyverszállításokkal, hanem a személyzet kiképzésével is Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és más országokban.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el az Orosz Hírek honlapján.