„Meglátásom szerint Montenegrónak nagy esélyei vannak. A térség egyetlen más országa sem halad olyan eltökélten előre a szükséges előfeltételek biztosítása terén” – hangsúlyozta Scholz a nyugat-balkáni ország csatlakozási kilátásai kapcsán.

Hirdetés

A német kancellár kiemelte, hogy Montenegró különösen a jogállami követelmények terén ért el előrelépést, illetve megjegyezte, hogy Podgorica az Oroszországgal szembeni uniós politikai irányvonalat is követi. „Ezek fontos elkötelezettségek az Európai Unióba vezető ösvényen” – hangoztatta Scholz.

Korábban írtuk

Egyben lenyűgözőnek nevezte, hogy Montenegró rohamléptekkel törekszik a tárgyalási fejezetek lezárására az EU-val, illetve a csatlakozáshoz szükséges uniós követelmények teljesítésére.

Spajic kijelentette, kormánya nagyon eltökélt abban, hogy a reformokat az igazságszolgáltatás terén is folytatni tudja. „Nem akarjuk, hogy ez mindössze egy papírtigris legyen, azt akarjuk, hogy a jogállamiságot valóban megtapasztalják az emberek, ami egyebek között német befektetőket is vonzani fog az országba” – tette hozzá.

Spajic kiemelte, hogy a befektetők elvárják a jogállamiságot és a jogbiztonságot.