A szövetséges Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és a szintén baloldali Szabadság és Egyenlőség (LeU) szerdai találkozóján sem sikerült közös jelöltet találni: az M5S nem támogatja Mario Draghi jelölését az államfői palotába, amit a PD szorgalmaz.

Hirdetés

„Készen állunk az egyeztetésre a jobboldali erőkkel” – mondta a PD-főtitkár és volt miniszterelnök Enrico Letta az újságíróknak. Az M5S elnöke, Giuseppe Conte volt kormányfő hozzátette, feltételként szabják, hogy a jobboldal visszavonja a Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke – szintén volt kormányfő – Silvio Berlusconi jelölését, melyet valójában még maga Berlusconi sem erősített meg.

A számítások szerint Silvio Berlusconinak a hétfőn délután kezdődő államfőválasztás negyedik fordulójában lehet esélye, amikor az abszolút többséghez elegendőnek számít 505 szavazat megszerzése. Jelenleg azonban a volt kormányfőnek az utóbbihoz is hiányzik a parlament még több mint ötven tagjának támogatása.

Az államfőválasztásról a külföldi tudósítóknak tartott tájékoztatón Roberto D’Alimonte politológus „minimálisnak” nevezte Silvio Berlusconi esélyeit, hangsúlyozva, hogy az elnöki székért folytatott politikai játszma tulajdonképpen már a következő, 2023-as parlamenti választásról szól. Nem mindegy ugyanis, milyen kormányfő és milyen összetételű kormány vezeti az országot a jövőre esedékes választásokat megelőző évben, melyben új választási törvényt is kell alkotni.

Korábban írtuk

Berlusconinak saját elnöki kinevezésénél is fontosabb, hogy „kingmaker” szerepében, vagyis királyválasztóként beleszólása legyen Sergio Mattarella államfő utódjának kiválasztásába – vélekedett D’Alimonte. Megjegyezte, sok függ attól is, hogy Berlusconi mikor erősíti meg vagy vonja vissza jelölését, „mivel azzal akár az elnökválasztás első fordulóinál tovább is várhat”.

A római Luiss egyetem politológiai műhelyét vezető Giovanni Orsina úgy vélte, a kormánypártok nem akarnak előrehozott választásokat. Hozzátette, ha Draghi lesz az államfő, a kormány átalakulhat, de lényegében „minden úgy marad, ahogy most van, és Draghi államfőként is befolyása alatt tarthatja a miniszterelnökként elindított pénzügyi-gazdasági programokat”.

A szakértők továbbra is Mario Draghit tartják a legesélyesebb elnökjelöltnek, de nem zárták ki, hogy az „utolsó pillanatban” más nevek is előtérbe kerülnek, mint például a baloldalhoz közeli, korábbi kétszeres kormányfő, Giuliano Amato, Maria Elisabetta Casellati, a szenátus elnöke, a FI politikusa vagy Marta Cartabia alkotmányjogász, mostani igazságügyi miniszter. Hangsúlyozták, hogy akár Sergio Mattarella is a helyén maradhatna átmeneti időszakra.

Matteo Salvini szerint egyáltalán nem biztos, hogy Mario Draghi lesz az ország tizenharmadik elnöke. Salvini más jelöltről beszélt, aki – szavai szerint – széles támogatottsággal bírhat, de nem árulta el, kire gondol. A Liga csütörtökön tart újabb egyeztetést szövetségeseivel, vagyis a FI-vel és a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérekkel (FdI).

A FI alelnöke, Antonio Tajani úgy nyilatkozott, hogy az elnökválasztásig hátralévő négy nap „nagyon hosszú időnek számít”, mivel az olasz politikai hagyomány részét képezi, hogy a többségtől támogatott államfőjelöltek akár a szavazás előtti „utolsó percekben lépnek elő a háttérből”.

A parlament együttes ülésén rendezendő voksolás hétfőn 15 órakor kezdődik, és a pandémia miatt napi egy szavazást tartanak. A többfordulós elnökválasztás végső határideje február 3., amikor Sergio Mattarellának lejár a mandátuma.

Az első három fordulóban kétharmados többségére van szükség, a negyediktől elegendő az abszolút többség.