Erkölcsi elégtételnek nevezte a migránsok tízezreivel küzdő Olaszország számára a menekültügyben Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal szemben indított európai uniós kötelezettségszegési eljárást Paolo Gentiloni olasz kormányfő az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülése előtti római parlamenti felszólalásában.

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Paolo Gentiloni „tragikusan lassúnak” nevezte az EU közösségi migrációs politikáját, amelynek „sebessége” az olasz kormányfő szerint „drámaian elmarad” a római kormány által várt ütemezéshez képest. Az eredeti tervek szerint Olaszországból 2015-től mintegy negyvenezer menedékkérőt kellene áthelyezni más EU-államokba, de ezek közül csak néhány ezren hagyták el Olaszországot.

Az olasz miniszterelnök az eredmények közé sorolta, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a kötelező menekültkvótákra nemet mondó EU-tagállamokkal szemben. Kijelentette azonban, hogy ez Róma számára mindenekelőtt „erkölcsi elégtétel”, és „nem vigasztalja” a római kormányt a kialakult migrációs helyzetért.

Paolo Gentiloni hozzátette, az EU-nak jeleznie kell, hogy kész-e végre cselekedni, vagy Olaszországnak egyedül kell lépnie az országot terhelő migráció megoldása érdekében.

Az uniós tagországok mindenkori állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács kétnapos brüsszeli ülésének többi témája közül a Brexitről Paolo Gentiloni azt mondta, hogy az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból nem „temetési harangverés”, hanem ébresztő volt Európa számára. Megjegyezte, hogy egy évvel ezelőtthöz képest a Brexit kevesebb félelmet ébreszt. Kijelentette, hogy Olaszország nem „bosszúálló”, de bizonyos pontokon igényeket támaszt Londonnal szemben. Az olasz kormány azon van például, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Londonból Milánó városába kerüljön át. Gentiloni megjegyezte, hogy az ügynökség új helyszínét szakmai kritériumok alapján kell kijelölni, nem pedig ezzel kell „kompenzálni” egyes tagállamcsoportokat.

Paolo Gentiloni a párizsi klímaegyezményről kijelentette, hogy ennek irányvonala minden vita fölött áll. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem az éghajlatváltozás elleni küzdelemre vonatkozó politikát, hanem ennek gazdasági vetületeit kívánja felülvizsgálni.

Az olasz miniszterelnök a terrorizmus elleni küzdelemről úgy vélte, az EU-nak szoros együttműködést kell indítania az internet nagy nemzetközi működtetőivel, hogy a szabadságot nyújtó internetes hálózat ne változzon biztonsági veszélyforrássá.

MTI