Olaszország elérte a felső határt, nem képes több embert befogadni – közölte Marco Minniti olasz belügyminiszter csütörtökon, aki jelzést vár a G20-as csoport európai résztvevőinek csütörtöki berlini „mini-csúcstalálkozójától” az olaszországi migrációs helyzettel kapcsolatban.

Marco Minniti kijelentette, a római kormány nem engedheti meg, hogy az olaszországi partokra érkező  migránsok létszáma meghaladja a „tűréshatárt”, mivel ez az ország jelenjét és jövőjét veszélyeztetheti. 

A  La Repubblica című olasz napilapnak nyilatkozva az olasz belügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy más magatartást várt az Emmanuel Macron vezette Franciaországtól is. A francia elnök az EU állam- és kormányfőinek legutolsó találkozóján szolidaritást mutatott Olaszországgal, mégis az utóbbi napokban Franciaország visszafordította az olasz oldalról belépő migránsokat – mondta Marco Minniti.

Hozzátette, reméli, hogy a G20 csoport európai résztvevői a líbiai nemzeti egységkormánynak szánt források növeléséről is döntenek, hogy az észak-afrikai állam képes legyen saját határainak ellenőrzésére. Az olasz belügyminiszter szerint az eddig az ENSZ támogatta líbiai kormánynak átutalt 250 millió euró „már egy ideje elfogyott”.

A berlini minicsúcson Paolo Gentiloni olasz kormányfő Angela Merkel német kancellárral külön egyeztet az olaszországi migrációs helyzetről.

Az olasz kormány EU-s nagykövetén keresztül szerdán jelezte az Európai Bizottságnak, hogy az utóbbi napokban majdnem egyszerre érkezett több mint 10 ezer bevándorló vészhelyzetet teremtett Itáliában. Az Il Messaggero című római napilap értesülései szerint a diplomáciai jegyzékben az olasz kormány arra hivatkozott, hogy a nemzetközi konvenciók értelmében a tengeren mentett embereket a közeli és biztonságos kikötőbe kell szállítani. Róma hangsúlyozta, hogy Málta és Tunézia partjai közelebb vannak az olaszoknál. Hozzátette, hogy a jelenlegi migrációs áradat már az olaszországi nemzetbiztonságot veszélyezteti. A római kormány azt jelezte, hogy ha az EU nem segít, szükség esetén lezárhatja kikötőit a tengeren megmentett migránsokat szállító nem olasz felségjelzésű hajók előtt. 

Az Il Messaggero úgy tudja, Brüsszelben „rosszul” fogadták a római kormány lépését.

Az olasz belügyminisztérium az év végéig 220 ezer ember érkezésével számol, közülük az év eleje óta már 80 ezren érkeztek. További 170 ezren vannak az olaszországi táborokban, tavaly vagy korábban érkezett menedékkérők és kiutasításra váró illegális bevándorlók.

Az olasz sajtó egy 2004-es esetre emlékeztetett, amikor a Cap Anamur német humanitárius szervezet mentőhajóját, 37 menedékkérővel a fedélzetén az olasz hatóságok nem engedték kikötni arra hivatkozva, hogy a hajó vigye a menedékkérőket Németországba vagy Málta szigetére. Végül a német hajó dán kapitánya saját elhatározásából Szicíliában kötött ki, és az olasz hatóságok őrizetbe vették őt és a legénységet is, majd néhány nap után elengedték.

MTI