Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino
Lampedusa szigetérõl átszállított illegális bevándorlók szállnak le az olasz haditengerészet Vega hajójáról a szicíliai Catania kikötõjében 2023. április 27-én
Hirdetés

A hatezer lakosú Manopellóban, az abruzzói Pescara térségében sátortábort építettek ki szerdán, miután az önkormányzat nem tudta hol elhelyezni a déli térségekből autóbusszal odaszállított migránsokat. Ez az első sátortábor, amelyet a rendkívüli bevándorlási helyzetre hivatkozva hoztak létre.

A migráció nagy nehézséget teremt délen és északon egyaránt – nyilatkozott Matteo Biffoni, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa a Corriere della Sera napilapban. Hozzátette, az önkormányzatok jelentős számokkal szembesülnek, „a helyzet nyomasztó, a prefektúrák nehezen találnak szálláshelyet és szakembereket a befogadás biztosításához”.

A helyzet nincs ellenőrzés alatt egy tartományban sem – jelentette ki Matteo Biffoni. Hozzátette, nem tudja, mi fog történni, de a „migrációs adatok felrobbantak”. Úgy vélte, akkora a „tűzvész, hogy az oltáshoz tűzcsapok kellenek vízipisztolyok helyett”.

Kiemelte: a vészhelyzetet súlyosbítja, hogy az év eleje óta érkezett több mint 105 ezer migránsból több mint 22 ezer felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorú, majdnem kizárólag fiúk. Olaszországban nincsen hely mindegyikük számára, így a felnőttekkel közös táborokba kerülnek.

Korábban írtuk

Az autonóm területeket nem számolva, az ország 19 tartományából négyet a PD vezet: ezen régiók nemet mondtak a belügyminisztérium rendelkezésére, mely a déli partokra érkezőket belföldi kvótarendszer szerint osztja szét. Emilia Romagna tartomány elnöke, Stefano Bonaccini PD-politikus arra hivatkozott, hogy helyhiány miatt sátortáborokat kell létesíteni, ami miatt „fennáll a társadalmi harag robbanásának veszélye” – jelentette ki.

Tullio Ferrante, a jobbközép Hajrá Olaszországban (FI) politizáló infrastrukturális és közlekedési államtitkár úgy nyilatkozott: egyértelművé vált, hogy a baloldal számára az emberiesség és a szolidaritás csak addig számított szent és lemondhatatlan értéknek, amíg a jobboldal elleni tiltakozáshoz kellettek, és nem saját politikai területükön kellett alkalmazni őket.

A Liga részéről Luca Zaia, Veneto kormányzója az Rtl rádiócsatornának szerdán azt mondta, hogy a jelenlegi ütemmel az érkezések év végéig 200 ezer fölé emelkednek. Hangsúlyozta, a római kormány minden diplomáciai csatornát mozgósított az indulások megállítása érdekében, de Olaszország egyedül nem tud szembeszállni a migrációs áradattal:

„Európának pályára kell lépnie, nem tekintheti Lampedusa szigetét kizárólag olasz migrációs határvonalnak. Amikor a migránsok Lampedusára érkeznek, Európába lépnek be. Európa szökésben van. Alapítóállam vagyunk, hozzájárulunk az európai költségvetéshez, nem fogadhatjuk el Európának ezt a magatartását.”

Hozzátette, a valamivel kevesebb mint ötmilliós Venetóban 550 ezer a migránsok száma, további 9 ezer a befogadásban – tehát szállásban, ellátásban, szociális támogatásban – részesülő menekültek száma.

„Képtelenség még több embert befogadni, (…) a helyzet fenntarthatatlan” – mondta Luca Zaia. Emlékeztetett, hogy a menedékkérelmet benyújtóknak csak tizenegy százaléka kapja meg végül a nemzetközi védelmet. Kifejtette: „egész Afrika nem fér el Olaszországban, ez nem rasszizmus kérdése, hanem tény”.

Év eleje óta több mint 105 ezren érkeztek Olaszországba, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában valamivel több mint 51 ezren. Egy nap alatt idén a legtöbben augusztus 10-én érkeztek, egyszerre több mint ezerhétszázan.