Hét százalékkal több jut az osztrákoknak, mint tavaly Olcsóbb lett az élet Magyarországon – legalábbis az osztrákok számára, akik pénzükért hét százalékkal többet tudnak vásárolni, mint egy évvel korábban. A változást főleg a forint leértékelődésének köszönhetik. Ennek hatására ma már hazánk számít a legolcsóbb közép-kelet-európai államnak, az euróban kifejezett árszínvonal Törökország szintjére süllyedt. Ezzel párhuzamosan hazánk fiainak egyre mélyebben kell a zsebükbe nyúlni külföldi tartózkodásuk alatt.

Megfordult a másfél évtizedes trend. Az osztrákok, akik számára Magyarország fokozatosan drágult a kilencvenes években, majd az ezredforduló után is, ezúttal többet tudnak vásárolni fizetésükért, mint egy évvel korábban. A Bank Austria Creditanstalt elemzése szerint a tavalyi állapotokhoz képest 7 százalékkal lett olcsóbb Magyarország – elsősorban a forint leértékelődése miatt. Az osztrákok által látogatott üdülőhelyek közül egyedül hazánk szerezte meg e kétes dicsőséget. Horvátország például 3 százalékkal, Csehország 5 százalékkal drágult a sógorok számára – ahogy az egy felzárkózóban levő ország esetében történni szokott.

A nagy leértékelődéssel hazánk a legolcsóbb turisztikai célpontok közé került. Egyúttal kikerült a leggyorsabban fejlődő közép-európai országok által alkotott csapatból. Magyarországon immár 100 euróért annyi árut kapnak az osztrákok, mint amennyit odahaza 151 euróért kapnának, szemben Csehországgal és Szlovéniával, ahol csak 130 eurót ér a pénzük. Horvátország a maga 139 eurójával szintén rávert hazánkra. A magyar szint Törökország színvonalára süllyedt, ahol még mindig 152 eurónyi árut vásárolhatnak az osztrák turisták. S meglehet, rövidesen a törökök is lekörözik hazánkat: hisz miközben mi lefelé megyünk, Törökország az elmúlt egy évben 14 százalékkal drágult a sógorok számára. Az erősödésből 6 százalékpontot a nemzeti valuta erősödése hozott, 8 százalékpontot pedig az ausztriainál magasabb infláció. S ezzel együtt fényévekre kerültünk Spanyolországról vagy Görögországtól, ahol csak 8-17 százalékkal ér többet az osztrákok pénze, mint odahaza.

A leértékelődés természetesen jól jöhet a hazai turisztikai létesítményeknek. Bár Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke szerint egyelőre nem mutatkozik közvetlen hatása a forintleértékelődésnek, a szokásosnál nem jön több rendelés sem Ausztriából, se a többi nyugat-európai országból, amelyek polgárai számára szintén olcsóbb lett hazánk. Az osztrákok változatlanul a negyedik helyen állnak a hazánkba látogató külföldiek listáján, a németek, a britek és az olaszok mögött. Az elnök egyébként úgy véli, az árakat tekintve Magyarország már évek óta meglehetősen versenyképes a konkurens országokhoz képest, csak valahogy ezt elmulasztottuk megfelelően propagálni. Ami nem jelenti azt, hogy a külföldi utazási irodák ne próbálnák keményen lenyomni a foglalási áraikat a forint leértékelődésére hivatkozva.

A külföldre készülő magyarok számára természetesen drágulást jelent a forint leértékelődése. Immár Csehországban, Horvátországban is magasnak érezhetjük az árakat, Görögországban, Spanyolországban pedig negyedével kell többet fizetnünk az árucikkekért, mint itthon. Niklai Ákos szerint ez azt jelentheti, hogy sokak számára ismét felértékelődnek a belföldi nyaralóhelyek, amire az utazási csekkek népszerűsége is utal.

A külföldi nyaralóhelyek közül tehát immár csupán Törökországban érezhetjük magunkat otthon.

Kárász Andor