A híres montréali Olimpiai Stadiont átmenetileg menekült befogadó központtá alakították, mivel megindultak Kanadába a 2010-es haiti földrengés óta az Egyesült Államokban tartózkodók – írja a CBC News weboldala.

Képernyőfotó: YouTube.com/FoxNews


Képernyőfotó: YouTube.com/FoxNews

“Ilyet még nem láttunk” – mondta Francine Dupuis, a PRAIDA szóvivője. A tartomány által fenntartott szervezet feladata az, hogy a menekülteket a megérkezésük első hónapjaiban segítse.

Szerdán kezdték az újonnan érkezőket buszokkal a stadionba szállítani. A PRAIDA korábban a montréali Fiatal Keresztények Egyesületével (Young Men’s Christian Association, YMCA) karöltve biztosította a menekültek elhelyezését, de a haitiak mostani hulláma felemésztette a szervezet létező forrásait, és arra kényszerítette őket, hogy újabb befogadó központokat nyissanak meg – ezek egyike az Olimpiai Stadion, ahol 100 és 450 közötti számú kempingágyat állítottak fel azokon a folyosókon, ahol a büfék és ajándékstandok találhatók.

A világhírű sportlétesítményt a ’70-es évek elején építették az 1976-os nyári olimpiai játékokra.

További több tucat illegális határátlépőt még a kanadai határőrség tart őrizetben egy Montréaltól délre fekvő határállomás környékén. Ott sátrakat és átmeneti szálláshelyeket állítottak fel számukra.

Bár hivatalos számokat még nem hoztak nyilvánosságra, Dupuis úgy becsüli, közel 1200 menekült érkezett Québec tartományba júliusban. Egy évvel ezelőtt ugyanebben a hónapban a PRAIDA-nak mindössze 180 emberen kellett segítenie.

Emlékezetes, hogy Trump elnök májusban bejelentette, vissza fogja vonni azon haiti menekültek státuszát, akik a 2010-es földrengés után érkeztek az Egyesült Államokba, s ennek következtében akár 58000 haiti állampolgárt toloncolhatnak ki 2018 januárjától.

Montréal polgármestere, Denis Coderre a Twitteren keresztül azt üzente, a haiti bevándorlók “maximális együttműködésre” számíthatnak a várostól. 
Québec tartomány bevándorlási minisztere megerősítette, hogy a migránsok nagyjából 70 százaléka haiti állampolgár.

A Kanada és az Egyesült Államok között fennálló, a biztonságos országokra vonatkozó megállapodás értelmében egy menekültnek abban az államban kell státuszért folyamodni, ahová először megérkezik. Ezért az Egyesült Államokból Kanadába belépő illegális migránsok menekültkérelmét az esetek többségében eddig helyben elutasították, ám jellemzően megengedik nekik, hogy a hivatalos elbírálás befejeztéig az országban maradhassanak. 

(demokrata.hu)