A magyarországi migránsválság kezelése nem stratégia, hanem szabályozás kérdése – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, miután a migránsválságról tárgyalt Martin Schulz-cal, az Európai Parlament (EP) elnökével.

Orbán Viktor a ZDF televízió munkatársának kérdésére válaszolva mondta ez.

„Teljesen világos szabályozások vannak európai szinten. A német kancellár és az osztrák kancellár elmondta: senki nem hagyhatja el Magyarországot úgy, hogy nem regisztráltuk. Mindenkit regisztrálnunk kell” – szögezte le Orbán Viktor, és hozzátette, hogy ez nem „stratégia”, hanem jogérvényesítés.

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ez nem európai, hanem német probléma. „Senki nem akar Magyarországon maradni. Nincsenek nehézségeink azokkal, akik Magyarországon szeretnének maradni, de senki nem akar Magyarországon maradni, sem Szlovákiában, sem Lengyelországban, sem Észtországban. Mindannyian Németországba kívánnak menni. A mi munkánk csak az, hogy regisztráljuk őket” – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, a magyar parlament szigorítani készül a szabályokat, fizikai határt építettek ki. Az új szabályozás szeptember közepétől lép életbe.

MTI