Reiner Haseloffnak, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) szász-anhalti miniszterelnökének magyarázkodnia kellett, amiért Budapesten járva találkozott Orbán Viktorral

Hirdetés

–írja a Bild nyomán a Mandiner. A magyar miniszterelnökkel való egyeztetés a német lap szerint eredetileg nem szerepelt a kancellária által kiküldött hivatalos látogatási programban, Haseloff első állomása mégis a Karmelita kolostor volt.

A történtek akkora port kavartak, hogy a politikus végül azzal mentegetőzött, hogy eredetileg valóban nem volt tervben a találkozó, az utolsó pillanatban kapott meghívót Orbán Viktortól, amit ő csak a nagykövetséggel és a külügyminisztériummal való egyeztetés után fogadott el. A külügyi tárca Magyarország közelgő EU-elnökségére tekintettel tanácsolta, hogy fogadja el a meghívást Haseloff, aki egyébként azzal is érvelt, hogy elmondta a magyar miniszterelnöknek, estére tárgyalásokat tervez a politikáját bíráló civil szervezetekkel is.

Nem ez az első ilyen „demokratikus„ történet Németországban: az állami pénzből működő akadémiai alapítvány vezetősége megijedt egyetlen liberális újságírótól, ezért nem engedi, hogy ösztöndíjasa, a Magyarországgal értékközösséget vállaló Werner J. Patzelt professzor a konzervativizmusról tartson előadást – jegyzi meg a Mandiner.

Korábban írtuk

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.