Igaz, ennek az volt az ára, hogy a Brandenburgot két ciklus óta kormányzó szocialista politikus, a népszerű Dietmar Woidke megszégyenítő módon gyakorlatilag kitiltotta az amúgy ott élő Scholzot a kampányból. Hogy még keserűbb legyen a győzelem, a felmérésekből kiderült, hogy az SPD-re szavazók háromnegyede nem a párt mellett, hanem az AfD ellen adta a voksát. És még ennél is van rosszabb hír a szocialistáknak: a szavazóik zöme a 60 év felettiek köréből került ki, miközben a 30-59 év közötti korosztályban az AfD magasan vezet, tehát az idő is az utóbbiaknak dolgozik.

Hirdetés

Most mégis győztek, mert a brandenburgiakra sikerült ráijeszteni, a média elfogult segítségével sikerült fölfesteni a bizonytalan jövőtől való félelem ördögét a falra, ami most lejött onnan és segített nekik. Ráadásul – nem kis meglepetésre – a szomszédos Szászország CDU-s miniszterelnöke is a brandenburgi szocialisták melletti, tehát az AfD elleni voksolásra szólított föl, amiért a jobbközép párt helyi története egyik legrosszabb választási eredményével fizetett.

Brandenburgban valószínűleg mégis folytatódik az eddigi nagykoalíciós, SPD-CDU kormányzás, ezúttal a most kiesett zöldek nélkül, egyfős többséggel a 88 tagú potsdami parlamentben. Mégsem marad semmi úgy, ahogy eddig volt. Európa nagy hajója megkezdte az irányváltást, és Németország ebben is meghatározó tényezőnek mutatkozik.

Korábban írtuk