Sokkoló felmérés látott napvilágot arról, hogy miként viszonyulnak a britek a különböző politikai pártokhoz. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a kormányzó Konzervatív Pártban annyira megrendült az emberek bizalma, hogy már száz mandátumot sem szereznének, ha most tartanák a parlamenti választásokat az Egyesült Királyságban. Az egyéni mandátumokat vizsgáló új tanulmány szerint Skóciában és Walesben is elveszítenék a mandátumukat, Angliában pedig mindössze 98 mandátumot szereznének – ismereti a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A tanulmány egyébként a Munkáspárt elsöprő győzelmét jósolta a közelgő választáson, Sir Keir Starmer pártjának 468 mandátumot, míg a Skót Nemzeti Pártnak 41, a Liberális Demokratáknak 22 mandátumot számolnak.

A brit sajtó szerint egy magas rangú konzervatív képviselő figyelmeztette Rishi Sunak miniszterelnököt, hogy sürgősen javítania kell a gazdaság helyzetén, mert még a miniszterelnöki szék is komoly veszélyben van. A párt támogatottsága csaknem ötven éve a legalacsonyabb szinten van, elhomályosítva az 1997-es katasztrofális vereséget, amikor Tony Blair Munkáspártja 418 mandátumot szerzett, míg John Major konzervatívjai 165-öt – írja a Magyar Nemzet.

Korábban írtuk

Grant Shapps védelmi miniszter, Penny Mordaunt alsóházi vezető és James Cleverly belügyminiszter is elveszítené a mandátumát a tanulmány szerint, amely modellezte, hogy mi történne választókerületi szinten. Richmondban – amelynek a 2019-es eredmények alapján betonbiztos konzervatív bázisnak kellene lennie, és amely Rishi Sunak körzete – mindössze 2,4 százalékos előnye van a munkáspártiakkal szemben.

Iain Duncan Smith, a párt korábbi vezetője válaszul erre figyelmeztetett, hogy a konzervatívoknak csak néhány hónapjuk van, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy jobban járnak a mostani kormányzással. A Times Radionak nyilatkozva elmondta, hogy a megélhetési költségek, a magas adók, a gazdaság és a migráció miatti aggodalom és düh mind jó ok arra, hogy a lakosságnak elege legyen és elforduljon a kormányzó párttól.

– Ez az egész a kormánnyal szembeni valódi haragról szól. Ezt teljes mértékben meg tudom érteni. Vannak dolgok, amelyeket a kormánynak rendbe kell tennie

– fogalmazott Iain Duncan Smith.

Úgy tűnik azonban, hogy Rishi Sunak és globalista társai a Downing Streeten folytatni akarják sikertelen menetrendjüket, ami miatt a brexitvezér Nigel Farage által alapított jobboldali populista Reform Párt támogatottsága megnőtt. A mostani adatok szerint csaknem 8,5 százalékot szerezne Farage pártja a választáson, ami tovább rombolná a konzervatívok eredményét – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.