A tisztségviselő szavai szerint a négy település a kilencvenes évek állt örmény ellenőrzés alatt. A falvak visszatérését a szóvivő régóta várt történelmi eseménynek nevezte.

Hirdetés

Az örmény külügyminisztérium közleménye szerint a két ország előzetes megállapodást kötött határvitájuk négy szakaszban történő rendezéséről. Azerbajdzsán korábban leszögezte: a négy falu visszatérése szükséges előfeltétele a békemegállapodásnak, amely véget vet a két volt szovjet tagköztárssaság közt több mint három évtizede tartó konfliktusnak. A megállapodás az említett települések hovatartozásáról – amely pénteken jött létre a két ország miniszterelnök-helyetteseinek elnökletével tartott megbeszélésen – a Reuters hírügynökség szerint az eddigi legvilágosabb jele annak, hogy a két oldal haladást ért el a megbékélés felé.

Azerbajdzsán tavaly ősszel egynapos villámháborúval foglalta vissza a Szovjetunió 1991-es összeomlását megelőző évek óta vitatott hovatartozású – addig többségében örmények lakta, de nemzetközileg Azerbajdzsán részeként elismert – szakadár Hegyi-Karabahot, ahonnan az örmény lakosság szinte egésze elmenekült az offenzívát követően.

Korábban írtuk