Ha francia csapatokat küldenek Ukrajnába, Oroszország nem csak a politikai síkon fog megtorló intézkedéseket hozni – mondta Artem Sztudennyikov, az orosz külügyminisztérium első európai osztályának igazgatója a RIA Novosztyinak adott interjújában. A nyugati egységek jelenléte világháborút idézhet elő.

Hirdetés

Harmadik világháború lehet abból, ha a francia csapatok Ukrajnába érkeznek

A diplomata megjegyezte, hogy Emmanuel Macron francia elnök egyre harciasabb retorikájára válaszul Moszkva nem tehet mást, mint hogy komolyan vegye az ilyen kijelentéseket.

Az esetleges diplomáciai reakciónkat kérdezik, de nyilvánvaló, hogy ha egy ilyen forgatókönyv megvalósul, a válaszlépések messze túlmutatnak a politikai síkon. A francia fél nemegyszer kapott erre közvetlen figyelmeztetést

 – mondta.
Mint Sztudennyikov megjegyezte, Franciaország ukrajnai részvétele nagymértékben növeli a két atomhatalom összecsapásának kockázatát a csatatéren. A francia hadsereg pedig az oroszok jogos célpontjává válik.

Készen állnak a franciák meghalni a neonáci ukrán rezsim és az azt felügyelő angolszászok érdekeiért? Hogyan magyaráznak el a francia hatóságok az áldozatok családjainak ezt?

 – tette fel a kérdést a diplomata, aki reményét fejezte ki, hogy ha a józan ész nem is győz, de legalább az önfenntartás ösztöne érvényesülni fog Franciaország uralkodó köreiben. 

Korábban írtuk

Így vagy úgy, de készen állunk az események mindenfajta fejlődésére

– zárta a szavait.

Háborús pszichózis Európában

Az elmúlt hetekben és hónapokban eluralkodott a háborús hangulat Európában. Mint arról korábban beszámoltunk, Emmanuel Macron francia elnök május elején a The Economistnak adott interjújában kijelentette, nem zárja ki, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, ha Oroszország áttöri a frontvonalat, és ilyen kérés érkezik Kijevből. Szerinte sok uniós ország egyetértett Franciaország ezzel a megközelítésével. Mások mellett Tallinn is csatlakozott a háborús lendülethez. Észtország vezetése ugyanis arról tárgyal, hogy csapatokat küldjön Ukrajna nyugati részébe, hogy átvegyék az ukrán erőktől a nem közvetlen harci feladatokat.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el a Magyar Nemzet honlapján.