A tábornok szerint ezen a frontszakaszon nagypontosságú csapások érték az ukrán 24. gépesített dandár parancsnoki állását, valamint a 46. légimozgékonysági és a 61. lövészdandár állásait. A Mikolajiv megyei Peremoha község közelében megsemmisült a 406. tüzérdandár lőszerraktára, az orosz légierő pedig lelőtt egy ukrán MiG-29-es egy Szu-25-ös harci gépet a térségben.

Hirdetés

A beszámoló értelmében az ukrán 57. gépesített lövészdandár katonái a Herszon megyei Bila Krinicjánál és a Mikolajiv megyei Velike Artakovénél megtagadták a harcot, és elhagyták állásaikat. Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők az említett frontszakaszon egy nap alatt négy harckocsit, hat gyalogsági harcjárművet és öt egyéb páncélozott járművet, két nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót, valamint több mint 150 katonát veszítettek.

Konasenkov bejelentette, hogy a donyecki régióban végrehajtott sikeres offenzíva eredményeként az orosz fegyveres erők egységei „teljesen felszabadították” Kodema községet. A szakadárok augusztus 29-én már közölték a település bevételét, de a környéken ezt követően harcok folytak.

Orosz sajtójelentések szerint egyébként az ukrán erők kedden és szerdán Harkiv megyében, elsősorban Balaklejánál tettek sikertelennek minősített támadási kísérletet. Orosz katonai kommentátorok az ukrán ellentámadási próbálkozásokat a küszöbönálló újabb ramsteini adományozói konferenciával hozták összefüggésbe.

A katonai szóvivő azt mondta: precíziós fegyverek a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih közelében megsemmisítették az ukrán fegyveres erők több 5500 tonnányi üzemanyagkészletét, és Harkiv közelében eltalálták a Kraken „nacionalista” alakulat ideiglenes telepítési pontját, mintegy 30 ember halálát okozva és tíz járművet megsemmisítve. Harkiv megye három településén az ukrán 113. területvédelmi dandár állásaira mért koncentrált tűzcsapások több mint negyven katonát öltek meg, és több mint nyolcvanat megsebesítettek.

A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a nap folyamán hat vezetésipontot, 47 tüzérségi egységet, valamint 143 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, megsemmisítve egyebek közt egy Vilha sorozatvetőkbe való rakétákat gyártó létesítményt a donyecki régióban lévő Konsztantyinivkánál, valamint három rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt és egy amerikai gyártmányú lövegelhárító radarállomást a Dnyipropetrovszk megyei Zelenodolszknál. Az orosz légvédelem lelőtt nyolc ukrán drónt, egy Tocska-U balliszikus rakétát, valamint HIMARS és Vilha sorozatvetők húsz lövedékét. A tárca által kiadott tájékoztatást más forrás nem erősítette meg.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 292 repülőgépet, 152 helikoptert, 1897 drónt, 373 légvédelmi rakétarendszert, 4855 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 825 sorozatvetőt, 3369 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5360 katonai járművet veszítettek.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán tüzérség az elmúlt nap folyamán három alkalommal támadta Enerhodar várost, a kahovkai víztározó túlpartján fekvő Iljinka és Marhanec körzetekből 16 lövedéket kilőve. Ezek egyike egy transzformátorállomásba csapódott, így a város áram nélkül marad. A tüzet az orosz tüzérség elfojtotta.

Jevgenyij Balickij, aki Zaporizzsja megyének az orosz megszálló erők által kinevezett közigazgatási vezetője, a Szolovjov LIVE médiacsatornán nyilatkozva nem zárta ki az erőmű teljes leállításának eshetőségét, mert működését a támadások ellehetetlenítik.

Andrej Turcsak, a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsának titkára kijelentette Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló területein jelképesen a népi egység ünnepnapján, november 4-én kellene népszavazást tartani a hovatartozásról. Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát vezetésének helyettes vezetője a TASZSZ-nak azt mondta, hogy a régióban november 4-én készülnek a referendumot megtartani.

Korábban írtuk