„A korlátozó intézkedéseket kiterjesztették többek között az Európai Unió magas rangú katonai vezetőire, az EU-tagállamok rendvédelmi szerveinek magas rangú munkatársaira, az Ukrajnának szánt haditechnikai szállításokban részt vevő, fegyvergyártásban és szállításban érdekelt európai kereskedelmi szervezetek képviselőire” – olvasható a dokumentumban.

Hirdetés

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió és a tagállamai halált okozó fegyvereket és haditechnikát szállítanak az ukrán erőknek, amelyek ezekkel polgári infrastrukturális létesítményeket és kulcsfontosságú objektumokat támadnak, ami tovább nehezíti a segélyszállítmányok eljuttatását a konfliktus sújtotta területekre, és veszélybe sodorja egész Európát – írja az orosz külügyminisztérium.

„Minden arról tanúskodik, hogy az EU nem akar az ukrajnai és európai békébe invesztálni, ehelyett továbbra is a konfliktus elnyújtásán dolgoznak. Az EU lakosai kénytelenek a saját zsebükből fizetni ennek a háborúskodó politikának az árát” – hangsúlyozza a dokumentum.

A külügyminisztériumban elmondták, hogy a szankciós listán szereplő személyeknek megtiltották a beutazást Oroszországba. A vonatkozó diplomáciai jegyzéket az orosz külügyminisztérium átadta az EU diplomáciai képviseletének.

„Figyelmeztetni kívánjuk az oroszellenes intézkedések kezdeményezőit, hogy bármilyen, Oroszország elleni barátságtalan lépésre azonnal kemény lépéssel válaszolunk” – közölte a tárca.

Korábban írtuk