A nyilatkozat szerint az orosz küldöttség megismételt felhívásainak és javaslatainak ellenére az EBESZ Parlamenti Közgyűlés vezetősége számára az a prioritás, hogy a konstruktív véleménycsere és az egységes napirend feltételeinek megteremtése helyett „a platformot politizált eszközként használja fel egy oroszellenes kurzus céltudatos megvalósítására, beleértve az Ukrajnában zajló események közötti ok-okozati összefüggés szándékos elferdítését”. Az orosz álláspont szerint a PK „rendkívüli módon degradálódott” a parlamentközi együttműködés mechanizmusának minőségében.

Hirdetés

Az orosz parlament két háza által elfogadott dokumentumban az áll, hogy az EBESZ PK régóta „figyelmen kívül hagyja a nemzeti kisebbségek jogainak az Ukrajnában és a balti államokban történő megsértését, a kommunikáció és az anyanyelvi oktatás szabadságával kapcsolatos problémákat, nem vesz tudomást a nácik és bűntársaik szentségtörő dicsőítéséről, a Brüsszelben és Washingtonban kialakítottól eltérő álláspontot képviselő újságírók zaklatásáról és meggyilkolásáról”. Az orosz honatyák kifogásolták, hogy küldöttségüket „mondvacsinált ürügyekkel többször megfosztották a párbeszéd folytatásának lehetőségétől, az EBESZ PK plenáris üléseinek és irányító testületeinek munkájában való teljes és egyenlő részvételétől”.

A nyilatkozat emlékeztetett rá, hogy válaszul az orosz küldöttség több eseményről való távolmaradására, Moszkva „egyetlen lehetséges döntésként” felfüggesztette a PK költségvetésébe való befizetéseit, amit viszont „arra használtak fel”, hogy megfosszák a delegáció tagjait a szavazati joguktól és döntéshozatalban való részvételtől. Az orosz törvényhozók „a kialakult patthelyzet utolsó pontjának” nevezték, hogy Románia „demonstratívan megtagadta” a vízumkiadást küldöttségük tagjai számára az idei bukaresti éves ülésszakra.

„A jelenlegi körülmények között az EBESZ PK-n belüli konstruktív párbeszéd folytatásának lehetőségei teljesen kimerültek”

– áll a nyilatkozatban, amelyben közölték, hogy az orosz szenátorok és képviselők „ésszerűnek és természetesnek tartják”, hogy felfüggesztették küldöttségüknek a fórumon való részvételét, valamint a költségvetéshez való orosz hozzájárulást.

Korábban írtuk

A nyilatkozatban leszögezték, hogy „a részvétel felfüggesztésének időszakában a közgyűlés eljárási szabályzatának módosítására irányuló minden olyan intézkedés, amely az orosz küldöttségnek való károkozásra irányul, jogilag semmisnek tekintendő”. Az orosz törvényhozók kifejezték készségüket a visszatérésre azzal a feltétellel, ha a PK vezetése és számos tagállam „felülvizsgálja oroszgyűlölő és diszkriminatív hozzáállását az európai biztonság sürgető problémáinak megoldásához”.

Leonyid Szluckij, az Állami Duma (az alsóház) külügyi bizottságának elnöke közölte, hogy Oroszország évente mintegy 256 ezer euróval járul hozzá az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének büdzséjéhez.