Jelentősen csökkent annak az esélye, hogy Marine Le Pen radikális jobboldali pártja abszolút többséget szerezzen a francia Nemzetgyűlésben, miután kedden a centrista és a baloldali erők az összefogás mellett döntöttek – számolt be a Politico.

Hirdetés

A baloldali szövetségből és Macron koalíciójából több, mint 200 jelölt lépet vissza annak érdekében, hogy gyengítsék Le Penék győzelmi esélyeit. 

Általában csak két jelölt jut tovább a második fordulóba a francia választáson. Az idei év azonban különleges volt és több, mint 300 választókerületben 3 jelölt is továbbjutott. A francia választási szabályok szerint kedd este hat óráig léphettek vissza az indulók, és ezt 200-an meg is tették. 

A francia Nemzetgyűlésbe 577 képviselőt küldhetnek a szavazók, és 289 helyre van szükség az abszolút többséghez. 

Korábban írtuk

A Le Monde becslése szerint a baloldali Új Népfront 130 jelöltje (a második fordulóra kvalifikált 446-ból) Macron táborából pedig 81 jelölt (a 319 kvalifikáltból) lépett vissza a versenytől. Hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, amíg a francia belügyminisztérium nem központosítja az adatokat. A visszalépési hullám azt jelenti, hogy a második fordulóban már kevesebb mint 100 körzetben lesz három jelölt.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el a Mandiner honlapján.