Nagyon kiverte a biztosítékot a La Repubblicánál, hogy Giorgia Meloni kormánya nem írta alá az EU Tanácsának belga elnöksége által kibocsátott uniós nyilatkozatot az európai politika LMBTQ-barátabbá tételéről. Ezt Kelet-Európa szinte zárt egységként nem tette meg, Észtországon és Lengyelországon kívül minden 2004-ben vagy azután csatlakozott tagállam elutasította – ismerteti a Mandiner.

Hirdetés

Az online La Repubblicában Michela Marzano azt írta:

„Míg Sergio Mattarella elnök emlékeztette az olaszokat a homo-, bi- és transzfóbia elleni nemzetközi napon, hogy a másság el nem fogadása a demokrácia mélységes megsértése, addig az ennek kapcsán szervezett konferencián egyetlen kormányzati tisztviselő sem volt jelen, csak egy bürokrata, aki mindenre nemet mondott. Nemet az LMBTQ-emberek jogainak védelmére szolgáló konkrét intézkedésekre, a prevencióra, a jogalkotási hiátusok befoltozására, illetve az egynemű szülők gyermekeinek védelmére is. Nem, köszönöm! Mint Magyarország, Románia és Bulgária. Nem, köszönöm! Ellentétben az EU összes többi nagy tagállamával”

Az újságíró felhánytorgatta azt is, hogy a hivatalnoki „nem” mögött nyilvánvalóan Eugenia Roccella esélyegyenlőségi miniszter döntése van, meg „a tűrhetetlen blabla arról, hogy a genderből elég volt már.”

Korábban írtuk

Azon is kesereg, hogy Olaszország ma az EU egyetlen olyan alapító tagja, ahol nincs „gyűlöletbűncselekmények elleni törvény”, hogy Olaszország „nem védi meg az LMBTQ-embereket, és B-kategóriás gyermekekként kezeli az egynemű szülők gyermekeit.”

„Olaszország nagyon sok mindent deklarál, de a tények szintjén kérlelhetetlenül az orbáni illiberális modellhez igazodik”

– írta Marzano, aki sorait a Szentírás idézésével zárta:

„Még azt is láttam a nap alatt, hogy a törvény helyén törvénytelenség van, az igazság helyén pedig gonoszság.”

A La Repubblica lapban a Meloni-beleszállás megtisztelő feladata Gabriella Ceraminak jutott, aki azt írta:

„Ahogy Bulgária, ahogy Románia, úgy Olaszország is elfogadta az anti-LMBTQ-modellt, s ezzel a nagy országok között egyedül„feküdt keresztbe a kontinens többi része álláspontjának.”

Erre a döntésre szerinte azért volt szükség, mert „Meloninak meg kell erősítenie jobboldali szavazóbázisát azzal, hogy Magyarországgal szavaz.”

A további részletekről a Mandiner oldalán olvashatnak.