A Massachusetts államban található Smith Főiskola ösztöndíj-programot indított menekültek és illegális bevándorlók számára – idézi az intézmény által kiadott sajtóközleményt a breitbart.com.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

“Jacqueline Olds mostanában sokat gondol az édesanyjára, Marianne-re, főleg annak fényében, hogy világszerte vita folyik a menekültekről és bevándorlókról” – kezdik a szívbemarkoló közleményt. Majd megtudjuk, hogy a ’40-es évek elején az említett hölgy egy éven át menekült kikötőről kikötőre édesapjával a náci uralom elől. 
Végül 1943-ban diákként került a Smith Főiskolára, köszönhetően a menekültekre vonatkozó programjuknak.
Olds aztán a Harvardon szerzett doktori címet filozófiából, és férjével az idegrendszer vizsgálatába ásták bele magukat.

Lánya szerint “a Smith megváltoztatta anyám életpályáját. Mindig is hitte, hogy az itt szerzett tudás adott neki önbizalmat ahhoz, hogy bármit elérjen az életben”.

Hetven évvel később pedig büszkén jelenti be a Marianne Ejier Olds ’47 Ösztöndíj-alap létrehozását, amellyel “végleges letelepedési engedéllyel és menekült-státusszal rendelkező polgárok, nemdokumentált diákok és külföldi diákok” oktatását kívánják finanszírozni.
Az Egyesült Államokban az illegálisan az országban tartozkodó külföldi állampolgárokra utalnak “nemdokumentáltként”.

Mindez azért érdekes, mert a College Board szerint az amerikai fiataloknak a 2016/2017-es tanévben a következő átlagkiadással jár, ha főiskolára szeretnének járni:
– 17.000 dollár (kb. 4,6 millió forint) – kétéves, ún. “közösségi főiskolán” (amely elsősorban valamiféle szakképzést, illetve további felsőfokú tanulmányokra való felkészítést jelent)
– 24.610 dollár (kb. 6,65 millió forint) – négyéves képzés állami főiskolán, ha a tanuló abban a szövetségi államban él, ahol az intézmény található
– 39.890 dollár (kb. 10,8 millió forint) – négyéves képzés állami főiskolán, ha a tanuló nem abban a szövetségi államban él, ahol az intézmény található
– 49.320 dollár (kb. 13,3 millió forint) – négyéves képzés non-profit magánintézményben.

Ezzel szemben bizonyos, az ország területén a törvényeket tudatosan megszegve tartózkodó, okulni vágyó, “nemdokumentált” személyek – az alapítvány és a főiskola szerint – ösztöndíjat érdemelnek.

demokrata.hu