Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo
Hirdetés

Emlékeztetett: az új csomaggal kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a szolidaritás fontosságáról beszélt az unió helyzetét értékelve.

Mint mondta, az eddigi információk szerint a paktum tartalmazni fog egy újraelosztási mechanizmusra vonatkozó számítási rendszert, de benne lesz egy régóta hangoztatott magyar cél, a helyben történő segítségnyújtás is.

Az új csomag a migráció kiváltó okainak kezelését hivatott előtérbe helyezni, továbbá méltóbb helyre kerülhet benne a határvédelem, és a kitoloncolások létjogosultságát is megerősíti – fűzte hozzá Szabó Dávid.

Az Európai Unió reakciójától függ, hogy lesznek-e a leszboszi menekülttáborban zajlott gyújtogatáshoz hasonló történések – mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Janik Szabolcs hozzátette: mindez attól függ, hogy az uniós országok felajánlják-e a migránsok nagy számban történő befogadását.

Erre utaló jelek már vannak, hiszen Németország szerdán bejelentette, hogy 1500 embert kíván befogadni – jegyezte meg. Ha ez lesz a tendencia, akkor valószínűleg a táborokban tartozódó emberek kifizetődő stratégiának gondolják majd a gyújtogatást – értékelte.

Az igazgatóhelyettes azt mondta, jelenleg Görögország és Olaszország rendkívül túlterhelt, rövid idő alatt nagyon sok menedékkérelmet kaptak. Ez egy konfliktusos helyzet, mivel egyes nyugat-európai politikusok szerint a megoldás lenne, ha az uniós tagállamok átvennék a menedékkérelmek egy részét a frontországoktól – fűzte hozzá Janik Szabolcs, megjegyezve, hogy már több tagállam is kifejezte ezzel kapcsolatos nemtetszését.

A műsorban elhangzott, hogy Leszbosz után kedden Számoszon is tűz fenyegette a bevándorlók egyik táborát, de ezúttal sikerült megfékezni a lángokat.

Korábban írtuk