Fotó: MTI/EPA/Sztepan Franko, Archív
Petro Porosenko és Volodimir Zelenszkij 2019. április 19-én
Hirdetés

A Politico arról tudósít, hogy Ukrajna létrejöttét követően mindig is az egyik legkorruptabb országnak számított, az ukrán gazdaságot és politikát pár tucat üzletember uralta, akik a televíziós csatornákat, bányákat, bankokat, üzleteket és gazdaságokat birtokolták többek között – írja a portál.

A háború gyengíti az ukrán oligarchákat

Úgy tűnik, hogy az orosz-ukrán háború megoldást kínál egy 30 éve megoldhatatlan problémára, hiszen gyengíti az ukrán oligarchákat, akiknek vagyona és politikai befolyása is zuhanásban van – olvasható a Polico cikkében, amelyben hangsúlyozzák, az ukrán elnöknek már nincs szüksége az oligarchák támogatására, a korrupció visszaszorítása és a jogállamiság megerősítése pedig feltétele az Ukrajnába érkező segélyek nagy részének.

Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov hatalmas árat fizetett Oroszország ukrajnai inváziójáért. Az ukrán Forbes szerint Ahmetov vagyona a januári 14 milliárd dollárról decemberre 4,3 milliárd dollárra zsugorodott, de még mindig ő Ukrajna leggazdagabb embere. Viktor Pincsuk vagyona a Forbes szerint 2,6 milliárd dollárról 2 milliárd dollárra csökkent.

A korábbi elnököt, Petro Porosenkót a háború előtt még hazaárulással és terrorizmusra való felbujtással vádolták, aztán az inváziót követően Porosenko tévécsatornái mérsékelték Zelenszkij kritizálását, az oligarcha pedig önkéntes csoportokat szervezett. A Forbes szerint Porosenko vagyona 1,6 milliárd dollárról 700 millió dollárra csökkent – írja a Mandiner.

Korábban írtuk