Bolíviai sajtóhírek szerint a bevándorlási hivatal egyik igazgatója azt nyilatkozta, hogy a lelőtt, magyar származású Rózsa-Flores Eduardo illegálisan lépett be az országba, Brazília felől.

Az új külügyminiszter kételkedik a hivatalos bolíviai álláspontban

Megduplázta a diplomáciai jelenlétet a tárca Bolíviában. Balázs Péter külügyminiszter elmondta, hogy a tiszteletbeli konzul mellett Bolíviába küldte a Buenos Aires-i magyar nagykövetet is. Balázs Péter hangsúlyozta, hogy komoly kétségei vannak afelől, hogy a bolíviai hatóságok igazat mondanak-e. Szerinte ugyanis nem állnak össze a mozaikok egy egész képpé, és nem tartja megalapozottnak, hogy a kommandós akcióban elfogott és megölt emberek – akik közül három magyar vagy magyar anyanyelvű volt – valóban merényletre készültek-e a bolíviai elnök ellen. Balázs Péter elmondta, hogy az életben maradt Tóásó Előd továbbra is minden konzuli segítséget megkap, és a magyarok együttműködnek az írekkel az ügyben.

Magyarország eddig csak kérte, de most már követeli, hogy a bolíviai hatóságok adjanak hivatalos tájékoztatást a múlt csütörtöki kommandós akcióról. A tárcavezető elmondta azt is, hogy Magyarország kész segíteni Romániának a Santa Cruzban lelőtt, erdélyi Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításában.

A Buenos Aires-i magyar nagykövet egyébként este indul a bolíviai fővárosba. Józsa Mátyás az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta: igyekeznek biztosítani a férfi konzuli védelmét, részt vesznek a kihallgatásán és tájékoztatják a vádakról.

(MR)