A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7-kor nyitottak és este 8-ig várják a mintegy 540 ezer, szavazásra jogosult állampolgárt.

Hirdetés

Az országos választási bizottság tájékoztatása szerint 15 párt és pártszövetség verseng 81 parlamenti helyért.

Több, májusban rendezett közvéleménykutatás, köztük a Központ a Demokráciáért (CEDEM) elnevezésű podgoricai közvélemény-kutató felmérése a Milojko Spajic vezette centrista Európa Most! mozgalmat tartja a választások esélyesének. A tömörülés az előrejelzések szerint a voksok mintegy 29 százalékára számíthat. Az országot eddig kormányzó, balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) DPS az előrejelzések szerint a szavazatok 24 százalékára számíthat.

A választások egyik fő kampánytémája az európai uniós csatlakozás, valamint a gazdasági reformok.

Korábban írtuk

A volt jugoszláv tagköztársaságban ez az első választás azóta, hogy Milo Djukanovic, a DPS korábbi vezetője alulmaradt az áprilisban rendezett elnökválasztáson. Djukanovic 32 éven át vezette az országot elnökként vagy miniszterelnökként, veresége után azonban lemondott a pártelnöki tisztségről és bejelentette, nem kívánja vezetni a DPS választási listáját sem. Djukanovicot az államfői székben Jakov Milatovic, a 2022 nyarán alakult Európa Most! mozgalom jelöltje követte.

A legutóbbi, 2020. augusztus 30-án tartott parlamenti választáson elvesztette többségét a harminc éve kormányzó DPS, amely szövetségeseivel együtt csak 40 mandátumhoz jutott a 81 tagú törvényhozásban. A Zdravko Krivokapic vezetésével megalakult kormány 2022 februárjában megbukott a szerb- és oroszbarát, valamint a Nyugat-barát koalíciós partnerek ellentétei miatt, az új, Dritan Abazovic által irányított Európa-barát kabinet augusztus 19-én kényszerült lemondásra, mert elvesztette a bizalmi szavazást a parlamentben. Ezt belpolitikai válság követte, mert Milo Djukanovic államfő új kormányalakítási megbízás helyett a parlament feloszlatását javasolta, a képviselők viszont az ő leváltását kezdeményezték, és végül korlátozták az elnök jogköreit. Új kormánya azóta sincs az országnak, az Abazovic vezette kabinet ügyvezetőként tevékenykedik.