Petr Fiala szerint nem kizárt, „inkább nagyon valószínű”, hogy a gyújtogatási kísérletben Oroszország is érintett.

Hirdetés

„Fennáll az a gyanú, hogy a támadást Oroszországból szervezték és finanszírozták. Ez része a hibrid hadviselésnek, ami ellen védekeznünk kell”

– mondta a cseh kormányfő újságíróknak.

Martin Vondrásek cseh rendőrfőkapitány a nemzetbiztonsági tanács ülése utáni sajtótájékoztatón jelentette be, hogy előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Prágában a szándékos gyújtogatás elkövetésének gyanújával elfogott külföldit.

„Terrorista támadásért a külföldi állampolgár akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat”

– jegyezte meg Vondrásek.

Korábban írtuk

A hivatalos közlemény szerint a dél-amerikai gyanúsított csütörtökre virradóra megpróbálta felgyújtani a prágai közlekedési vállalat egyik nagy garázsát Klícov városrészben. Részleteket a hatóságok nem közöltek. A rendőrfőkapitány szerint csak a garázs alkalmazottai lélekjelenlétének köszönhető, hogy a gyújtogatás nem járt sikerrel és nem okozott nagyobb kárt.

Martin Vondrásek szerint a külföldi öt nappal korábban érkezett Csehországba. A garázs kamerarendszerei által készített fényképek alapján és a közvélemény segítségével a rendőrség már szombaton reggel elfogta.

A gyújtogatási kísérlet után a hét végén Prágában megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

„A rendőrség és a titkosszolgálatok értesülései alapján elmondható, hogy a lakosságot jelenleg nem fenyegeti semmilyen veszély”

– szögezte le Vít Rakusan belügyminiszter.