Fotó: ShutterStock/shocky
Hirdetés

Az EU-nak vissza kellene térnie ahhoz az elképzeléshez, hogy csapatokat vezényeljen ki Ukrajnába – érvelt Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a Politico című lapnak adott nyilatkozatában.

A diplomata ragaszkodott ahhoz, hogy Brüsszelnek újra fel kellene élesztenie az uniós erők ukrajnai telepítéséről szóló tárgyalásokat, válaszul azokra a hírekre, amelyek szerint észak-koreai lőszerek és katonák állítólag Oroszország oldalán vesznek részt az ellenségeskedésekben.

A Phenjan által Oroszországnak katonákat és felszerelést szállító állításokat eredetileg Volodimir Zelenszkij vetette fel a múlt héten, majd Dél-Korea is csatlakozott hozzá. Azonban sem az Egyesült Államok, sem a NATO nem tudta még megerősíteni egyik értesülést sem, Moszkva pedig „álhírként” utasította el a találgatásokat.

Eközben Macron továbbra sem hajlandó arra, hogy kizárja a francia csapatok esetleges ukrajnai bevetését, amit többször is bíráltak más uniós vezetők, akik szerint egy ilyen lépés a konfliktus súlyos eszkalációjához vezetne.

Korábban írtuk

Ugyanakkor Brüsszel állítólag fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy a konfliktus befejezése után békefenntartókat vezényeljen Ukrajnába – írja a Politico. Washington volt japán nagykövete, Kenneth Weinstein azt mondta a lapnak, hogy egy ilyen lépés azt mutatná, hogy az EU-nak még van beleszólása.

Egy névtelenséget választó uniós törvényhozó szintén megerősítette a Politicónak, hogy az ukrajnai európai békefenntartók kérdése „fel fog merülni”, miután a konfliktus véget ér.

Moszkva többször is figyelmeztetett a nyugati erők ukrajnai állomásoztatása ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta, hogy egy ilyen lépés „súlyos konfliktushoz vezethet Európában és globálisan” – írja az Orosz Hírek.