Petro Porosenko 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, s jelenleg az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki párt vezetője.

Hirdetés

A volt elnök sajtószolgálata szerint Porosenkónak a litvániai Vilniusba kellett volna utaznia, hogy részt vegyen a NATO Parlamenti Közgyűlésének ülésén, mint az ukrán delegáció állandó tagja. A közlemény szerint Porosenkónak „minden formális engedélye megvolt ahhoz, hogy elhagyja az országot”, ám a határon feltartóztatták.

A történtekről beszámoló AFP hírügynökség nem tett említést arról, hogy a politikust milyen indokkal nem engedték át a határon.

Porosenko sajtószolgálatának közleménye megjegyezte: „megvan a kockázata annak, hogy e döntésükkel a hatóságok éppen háborús időkben hagytak fel az ellenzéki erőkkel kötött politikai tűzszünettel, holott ez az egyik tartóoszlopa az orosz agresszióval szembeni nemzeti egységnek”.

Korábban írtuk

Petro Porosenkónak találkozója lett volna Gitanas Nauseda litván elnökkel, majd Vilniusból a hollandiai Rotterdamba utazott volna európai politikusokat vendégül látó pártrendezvényre.