A nemzetpolitikai államtitkár erről a helyi Selye János Egyetemen (SJE) beszélt, ahol köszöntőt mondott az intézmény, az önálló felvidéki magyar felsőoktatás megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencián.

Hirdetés

Potápi Árpád János beszédében rávilágított: a Selye János Egyetem a Felvidéken nem egyszerűen az oktatási intézményhálózat csúcsát jelenti, hanem egyidejűleg a helyi magyarság kultúrájának bástyája is, amely méltón őrzi a legkorábbi és legjelentősebb egyetemek hagyományait abban, hogy az egyetem falai közt a felvidéki magyarság teológiai képzése is otthonra talált.

„Azt üzeni ez, hogy az egyház a nemzet jövőjének az elgondolásában, megértésében mindig megkerülhetetlen közösség”

– szögezte le Potápi Árpád János.

A nemzetpolitikai államtitkár Kőrösi Csoma Sándor szavait idézve párhuzamot vont a nagy székely felfedező életútja és a révkomáromi oktatási intézmény megalakulása és eddigi történetének kibontakozása között, rámutatva: mindkettőből sikertörténet kerekedett. Felidézte: a SJE megalakulását évtizedes készülődés, tervezés előzte meg, amely teljes erőbedobást és összpontosítást igénylő „kemény időszak” volt, ám az útjára indult folyamat apró lépésekkel haladva, soha nem állt meg a cél előtt.

Korábban írtuk

„A Selye János Egyetem a felvidéki magyarság közös sikere”

– hangsúlyozta Potápi Árpád János, hozzátéve: ma, az intézmény megalapítása után valamivel több mint 20 évvel a Selye János Egyetem egy olyan „valósággá vált álom” , amely arra biztat, hogy merni kell nagyot álmodni.

Rámutatott: kitekintve a jelenlegi helyzetre, látni lehet, hogy az etnikai alapú politizálásnak megvannak a gyümölcsei: a magyar kútfők, az anyanyelven művelt tudomány, a magyar jövő.

„Ha akarjuk a felvidéki magyarság jövőjét – márpedig akarjuk – akkor lehetetlen, hogy feladjuk az etnikai alapú politizálást”

– emelte ki Potápi Árpád János.

A nemzetpolitikai államtitkár az emlékkonferencián beszélt arról is, hogy ma a Felvidéken a bölcsödétől az egyetemig rendelkezésre áll az az intézményhálózat, mely biztosítja az anyanyelvű közeget. Együttműködő hálózat épült és épül jelenleg is, nemcsak az oktatás, hanem a gazdaság, a felvidéki és más külhoni vállalkozások között, illetve a média és a sport területén is – mutatott rá. Hozzáfűzte: az, hogy ez a hálózat az élet egészét – a munkát, a megélhetést, a tájékoztatást és a kikapcsolódást is – átfogja, a megmaradás elengedhetetlen feltétele.

„Legyen nemzeti együttműködésünk az a plusz, mely segít minket abban, hogy céljainkat elérjük, és újabbnál újabb csúcsokat hódítsunk meg”

– hangsúlyozta Potápi Árpád János.

A SJE, az első felvidéki önálló magyar felsőoktatási intézmény létrehozásáról szóló döntést 2003-ban fogadta el az 1993-ban önállósodott Szlovákia törvényhozása. Az egyetem alapító ünnepségére 2004 januárjában került sor, az intézményben az oktatás ugyanazon év szeptemberében kezdődött meg. Az egyetemen gazdaságtudományi, tanárképző és teológiai kar működik.